Benone Sinulescu inspiră numele a ce nu te aştepţi. Totul se-ntâmplă-n România profundă

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.10.2023 - 13:39
Benone Sinulescu inspiră numele a ce nu te aştepţi - Foto: Wikipedia/CC0

Benone Sinulescu are o legătură insolită cu adaptarea culturilor la schimbările climatice, cheia succesului pentru mulți agricultorii români. La fel se întâmplă și în județul Buzău, unde solul nisipos, pe alocuri, permitea o singură cultură.

SHARE

Fermierii locali au trecut la fapte și au plantat cu succes usturoi din soiuri tradiționale, deosebit de căutat, atât în țară, cât și peste hotare.

Evoluţia vine după ce regiunea a fost acum 40 de ani celebră printr-un soi de roşie-gigant, pentru care era recunoscută.

Benone Sinulescu inspiră numele a ce nu te aştepţi

Dar acest soi deosebit de zemos şi dulce din iubita legumă avea un defect: era prea activă vegetal şi, din această cauză, până ajungea în magazin, se strica.

Acum, fermier de când se știe, Gheorghe Nica cultivă usturoi an de an, în ciuda vârstei de 70 de ani. A investit peste 10.000 de lei în acest sezon, pentru lucrările de plantare și recoltare, și speră ca producția să acopere cheltuielile și să lase loc pentru un mic profit.

Prețul variază în funcție de mărimea căpățânii, între 10 și 20 de lei pe kilogram. Producătorul din Buzău are clienți fideli, care vin din toată țară să cumpere soiul "Benone", renumit pentru aroma sa.

Citeşte şi: Ce promisiune i-a făcut Dan Negru lui Benone înainte ca acesta să moară: „Nea Beni m-a rugat”

Deși a fost un an agricol cu puține precipitații, soarta le-a zâmbit fermierilor buzoieni, iar recolta este bună. Ei trebuie însă să aibă grijă să rămână pe producţie mică, dedicată, bio, pentru că, dacă se vor adresa unei clientele de lanţ de retail, mari comercianţi vor pune presiune pe preţul la producătoor şi profiturile acestora vor scădea.

Soiul de usturoi Benone, cultivat în mod tradițional în zona Râmnicel, este un sortiment vechi românesc, salvat de la dispariție și omologat de Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Născut la Siriu, în judeţul Buzău, pe 24 mai 1947. Benone Sinulescu, iubit cântăreţ de muzică populară muntenească, a plecat dintre noi pe 18 noiembrie 2021.

Citeşte şi: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu a încetat din viață, la 84 de ani

Acum însă cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice lucrează la o varietate nouă, "diamant", pe care speră să o omologheze până anul viitor, conform Ştirile TVR.

Cu peste 270 de fermieri înscriși în programul de susținere derulat de Ministerul Agriculturii și o suprafață de aproape 600 de hectare de culturi, județul Buzău domină piața românească a usturoiului.

Pe lângă numeroasele întrebuințări în gastronomie, usturoiul Benone este preferat și de producătorii tradiționali de preparate din carne și în special de cârnați de Pleşcoi, pentru că oferă o aromă puternică, dar ajută și la conservarea alimentelor, pe o perioadă îndelungată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te