Arafat despre alertele de cutremur: Poate să ducă la busculade şi poate să ducă la moarte

DE Bianca Iosef | Actualizat: 04.11.2022 - 07:41
Raed Arafat - Foto: Profimedia

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat, joi seară, care ar trebui să fie mesajul de alertă în caz de cutremur şi a precizat că oamenii ar trebui să înveţe ce au de făcut în cazul unui seism.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Arafat a subliniat că, după un cutremur, primul lucru pe care un om trebuie să îl facă este să verifice gazul şi electricitate în locuinţă, să stea de vorbă cu vecinii pentru a identifica posibile avarii şi să verifice scările şi liftul din bloc.

Întrebat joi seară, la un post de televiziune, care ar trebui să fie mesajul de alertare în caz de cutremur, Arafat s-a referit în primul rând la siguranţa oamenilor. 

”Mesajul trebuie să fie - atenţie că este în curs un cutremur, protejează-te, pune-te sub o grindă sau sub masă, dacă eşti în casă. Dacă eşti în stradă, fii atent la cablurile care pot să cadă şi adăposteşte-te într-un loc sigur. Poate că ăsta ar trebui să fie mesajul, acum zic în grabă lucrurile, trebuie analizate aceste mesaje, exact cum le scrii, ce spui. Pentru un cunoscător, e uşor să dea mesajele, dar pentru unul necunoscător, dacă este stresat, poate fi interpretat în fel şi fel de metode. Şi reacţia să fie diferită. Un mesaj la 6.50 dimineaţa e una, un mesaj la 12 noaptea, sâmbăta, când avem mii de oameni în locuri aglomerate şi unde ieşirile de urgenţă sunt înguste, poate să ducă la busculade şi poate să ducă la moarte, chiar dacă cutremurul nu omoară pe nimeni”, a declarat Raed Arafat. 

Întrebat, de asemenea, dacă sfătuieşte românii să îşi instaleze o aplicaţie de alertă în caz de cutremur, Arafat s-a abţinut să dea sfaturi în acest sens. 

”Nu dau sfat în acest sens, fiecare face ce vrea, important e că dacă faci acest lucru să o faci ca o informare, să nu acţionezi neglijent”, a precizat Arafat. 

Şeful DSU a explicat ce trebuie făcut imediat după un cutremur. 

”După cutremur, verifici tot la tine în casă, în primul rând, gazul, curentul. Dacă eşti la etaj, verifici cu vecinii, dacă e vreo problemă, alţii o vor spune. Dacă vezi că totul este intact, ieşi. Dacă vrei să cobori cu liftul, verifici şi liftul. Cred că e recomandat, mai ales dacă e un cutremur de durată, astăzi au fost 30 de secunde, abia s-a simţit şi s-a oprit, dar dacă e ceva de durată, atunci trebuie verificate dacă scările nu au anumite crăpături care să te facă să rămâi în apartament până e sigur să ieşi. Trebuie să ai trusa ta de urgenţă”, a adpugat Raed Arafat. 

Totodată, Arafat a îndemnat oamenii să acceseze platforma fiipregatit.ro pentru a consulta ghidul în caz de cutremur sau inundaţii, pentru a fi pregătiţi în caz de calamităţi. 

”Intraţi pe fiipregatit.ro. Este portalul pentru mai multe riscuri. Acolo ai şi ghidul de cutremur şi ghidul de inundaţii şi tot. Şi arată ce faci. O să îţi spună cum te pregăteşti înainte, cum te pregăteşti în timp, ce ai de făcut înainte şi după. Aceste sfaturi le veţi pregăti.  Dacă trimitem un mesaj RO-Alert de regulă punem linkurile de unde pot să fie inormaţi oamenii”, a mai spus Arafat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te