Se va circula greu în București deoarece angajații Metrorex care iau și „spor de tunel” amenință cu greva. Un dispecer câştigă 10.000 lei, un economist ia 7.000 de lei, un administrator de bază 10.000 de lei.
"Memorandumul aprobat de către Guvernul României nu a rezolvat toate solicitările noastre. De aceea, așa cum am spus, lupta este continuă și permanentă", transmite USLM – Unitatea Sindicatul Liber din Metrou.
Pe 13 noiembrie 2023, sindicaliștii de la Metrou au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți de prevederile Legii 296/2023, intrată în vigoare de la 1 noiembrie.
Angajații Metrorex amenință cu greva. Un dispecer câştigă 10.000 de lei
Acum nouă zile, salariaţii de la Metrou Bucureşti doreau să fie exceptați de la prevederile Legii 296 /2023, să li se acorde în continuare bonuri de masă, să nu li se taie bonificațiile și primele.
De asemenea, să nu li se taie sporurile. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a înaintat un memorandum, în şedinţa Guvernului, conform căruia angajații de la Metrou să fie exceptați de la prevederile Legii 296/2023.
Până pe 31 decembrie 2024, angajații Metrorex ar urma să primească bonuri de masă, însă doar cei cu salarii nete mai mici de 8.000 de lei.
Citeşte şi: Grevă pentru salarii la metrou, unde un dispecer câștigă dublu față un profesor cu 25 de ani vechime
Aceştia ar urma să beneficieze și de acordarea de cheltuieli sociale (ajutor de înmormântare, deces, boli grave etc), cu încadrarea în limita a 5% din salariu.
Cum angajații Metrorex nu au fost exceptați de la toate prevederile Legii 296/2023, aceștia organizează un nou protest, în fața Guvernului.
Ei sunt nemulțumiți că au rămas fără sporurile și primele pe care le aveau înainte, conform B365. Astă vară, salariaţii de la Metrou au ameninţat şi atunci cu greva.
Citeşte şi: S-a stricat metroul. O garnitură s-a defectat lângă Gara de Nord
Salariații de la Metrou anunțau că vor mai mulți bani. Un simplu dispecer câștigă de două ori mai mult decât un profesor cu 25 de ani vechime și de 3 ori mai mult decât un profesor cu vechime de 5 ani.
Profesorii nu au reușit să obțină o creștere decentă a salariilor, ultima ofertă a Guvernului fiind o creștere de 1.500 de lei. Iar atunci nu bântuia, ca acum, spectrul incapacităţii de plăţi.