ANAF a pensionat forţat o femeie. Acum trebuie să-i plătească bani serioşi

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.01.2024 - 11:43
ANAF a pensionat forţat o femeie. Acum trebuie să-i plătească bani serioşi - Foto: Pexels/Pixabay/CC0

ANAF a pensionat forţat o femeie. Acum trebuie să-i plătească bani serioşi. CEDO a decis că unei femei din Vrancea i-a fost încălcat dreptul la muncă.

SHARE

ANAF a pensionat forţat o femeie. Acum trebuie să-i plătească bani serioşi. CEDO a decis că unei femei din Vrancea i-a fost încălcat dreptul la muncă. A refuzat să o lase să lucreze.

Fiscul i-a refuzat dreptul la muncă până la atingerea vârstei corespunzătoare dreptului legal de a lucra, stabilită de lege: 65 de ani.

ANAF a pensionat forţat o femeie. Acum trebuie să-i plătească bani serioşi

În luna decembrie a anului 2016, femeia împlinea 60 de ani. Decizia luată de ANAF, în cazul acesteia, a fost consfinţită inclusiv de instanţa de judecată.

Apoi, femeia s-a adresat CEDO, intentând proces. Instanţa europeană a dat sentinţa că doamna a fost discriminată: i s-a încălcat dreptul la muncă.

"Doamna Moraru era un funcționar public, care lucra în calitate de consilier juridic, în cadrul ANAF. Întrucât se apropia de vârsta de pensionare stabilită pentru femei, la acel moment (60 ani și 6 luni), la 7 decembrie 2016, a formulat o cerere angajatorului, prin care a solicitat să lucreze până când va atinge vârsta de pensionare stabilită pentru bărbați, 65 de ani", spune o casă de avocatură, care dă acest exemplu.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie? Anunț de ultim moment al șefului Casei de Pensii

"Prin decizia din data de 3.02.2017, ANAF a încetat contractul de muncă al doamnei Moraru, începând cu data de 1.03.2017, pe motiv că a atins vârsta legală de pensionare și a realizat stagiul obligatoriu de cotizare la sistemul de pensii", mai spun avocaţii acesteia.

Pensionată forţat, de facto, Moraru a introdus o cerere de chemare în judecată, prin care a solicitat anularea deciziei din 3 februarie 2017. A invocat dispozițiile Legii privind egalitatea de șanse (Legea nr. 202/2002) și ale Directivei 2006/54/CE.

Citeşte şi: Guvernul, anunț pentru pensionari: în ce condiții ar putea crește vârsta de pensionare. De ce depinde

A invocat de asemenea Convenția de la Istanbul, care îndeamnă statele să ia măsuri legislative și de altă natură, pentru a preveni discriminarea bazată pe sex. În acțiune, reclamanta a menționat faptul că stabilirea unei vârste de pensionare diferite pentru bărbați și femei constituie o discriminare interzisă.

Tribunalul Vrancea a admis acțiunea, statuând că un funcționar public are dreptul și nu obligația de a se pensiona. Curtea de Apel Galați a admis recursul declarat de ANAF şi, în consecință, a respins acțiunea introdusă, ca nefondată, conform Costaş, Negru & Asociaţii.

Curtea de Apel Galați a apreciat că Directiva 2006/54/CE nu se aplică în prezenta cauză, având aplicabilitate Directiva 79/7/CEE, care permite statelor membre să excludă din domeniul de aplicare al acesteia determinarea vârstei de pensionare în scopul acordării pensiilor pentru limită de vârstă și de retragere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te