Al Jazeera scrie despre abuzurile statului român asupra persoanelor cu dizabilități

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.12.2019 - 11:55
Sursa foto: Al Jazeera

Publicația Al Jazeera prezintă un reportaj despre situația persoanelor cu dizabilități din România: oameni ținuți legați, în condiții „spartane, sumbre”.

SHARE

La cinci ani de la publicarea unei investigații care arăta abuzurile făcute de persoanelor cu dizabilități din centrele de stat din România, apar noi acuzații despre neglijare și abuz asupra oamenilor cu dizabilități, nu doar în România, ci peste tot în Europa de Est, scrie Al Jazeera

„Călătoria mea a început în județul Maramureș, alături de Georgiana Pascu, avocată pentru drepturile omului, care monitorizează condițiile din centrele rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități încă din 2003. Ea mi-a spus despre o descoperire pe care a făcut-o în septembrie 2019: la o instituție rezidențială pentru persoane cu dizabilități intelectuale, ea a găsit oameni închiși în camere de plexiglas, iar trei oameni erau legați de paturi. Autoritățile țineau oamenii în aceste „izolatoare” la recomandarea unui doctor, când erau „agitați”, „autoagresivi” sau reprezentau o amenințare pentru ei și pentru ceilalți. Pascu a descris construcțiile drept „cuști” și a făcut o plângere.

Citește și: Oameni cu dizabilități, închiși într-un centru din Prahova. Șeful CJ: Oricum n-au unde să se ducă 

În timpul vizitei mele, am văzut că această „construcție” fusese dezasamblată și că rezidenții fuseseră relocați. Dar am aflat apoi că aceste camere de izolare pot fi folosite în continuare pentru oamenii cu dizabilități de aici.

Când România a devenit stat membru UE, în 2007, a promis că va îmbunăti modul în care sunt îngrijite persoanele cu dizabilități. Așadar, de ce apar aceste acuzații de neglijare și abuz?

Apoi, am fost în județul Sibiu, la un centru pentru adulți cu dizabilități de lângă satul Tălmaciu. Înregistrările pe care le-am făcut arată un tânăr care se plimbă într-o cămașă de forță. Într-o încăpere în care locuiesc peste 40 de persoane cu dizabilități severe, condițiile erau sumbre, spartane.

Anul trecut, un rezident de 32 de ani, Vasile Sitzer, a fost atacat cu brutalitate de un altul. Apoi, au apărut acuzații despre alte „incidente serioase”, violente, între rezidenți. O altă acuzație a fost că Vasile ar fi fost legat de pat când a fost atacat. Autoritățile ne-au asigurat că nu era așa și că au luat măsuri pentru a rezolva incidentul.

Totuși, pentru Mugur Frățilă, un psiholog independent, adus pentru a investiga situația, cazul a ridicat numeroase întrebări față de modul în care sunt îngrijite persoanele instituționalizate. Ne-a spus: „Acești oameni sunt considerați cetățeni fără valoare”.

Guvernul român nu a răspuns întrebărilor noastre despre abuzarea oamenilor cu dizabilități din țară. Pentru mulți, întrebarea este de ce există încă instituții de stat pentru persoanele cu dizabilități?”, scrie Sarah Spiller, de la Al Jazeera. 

Două rapoarte recente, ale Avocatului Poporului și Ministerului Sănătății, consultate de Newsweek România, arată că nimic nu lipsește din spitalele românești de psihiatrie: pacienții legați, violența, abandonarea oamenilor, personalul insuficient, supraaglomerarea, mizeria. Ce nu spun rapoartele este că, în aceste instituții rezidențiale se înregistrează foarte multe decese. Astfel, potrivit datelor publicate de CRJ, 479 de persoane cu dizabilități internate au murit acolo, între septembrie 2017 și septembrie 2018. 

Citește și: Dezastru în spitalele de psihiatrie. Rapoartele nu vorbesc nimic despre decesele petrecute acolo 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te