Cardul de alimente a fost oferit unui număr de peste 2.000.000 de pensionari. Cardul a fost alimentat în 2024 de 6 ori cu 250 de lei. În total, s-au oferit 1.500 de lei.
Citește și: Indexarea pensiilor, anulată complet în 2025. Care pensionari iau un ajutor pentru plata facturilor?
Pensionarii își puteau lua de acești bani o masă caldă sau putea plăti cumpărături alimentare. NU și alcool sau țigări.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde emise nu permiteau efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.
Ajutor la pensie. Se mai dau bani pe cardul de alimente în 2025? Confuzie la cel mai înalt nivel
Banii se ofereau prin fonduri europene, nu de la guvern. Programul s-a încheiat anul trecut și, astfel, cardurile nu au mai putut fi alimentate.
Citește și: Cum primești o pensie mai mare? Casa de Pensii te învață cum ceri o nouă recalculare. Costă zero lei
Guvernul ar fi trebuit să susțină din fonduri proprii acest proiect. Ar fi însemnat un efort financiar de 600.000.000 de euro.
Ajutor la pensie, dar diminuat
În acest sens a punctat Elena Lasconi care a amintit că acest proiect este din fonduri europene. Nu și că finanțarea europeană s-a terminat în 2024.
Anul trecut, cardurile de alimente au fost alimentate cu suma totală de 1.500 de lei. Anul acesta, pensionarii vor primi de câte 2 ori 125 de lei, dar nu pe card. Cel mai probabil va fi vorba de ajutoare de 125 de lei în alimente.
„Realitatea este că peste 1 milion de pensionari cu pensii mici, între 1.281 de lei și 2.000 de lei, nu mai primesc niciun leu în 2025 pentru alimente și mese calde!
Iar alte peste 800.000 de persoane, tot dintre cele mai vulnerabile din societate – printre care pensionari cu indemnizație socială (pensie minimă garantată), adulți și copii cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venituri de până la 2.000 de lei și familii beneficiare de ajutor de incluziune – vor primi în 2025, ca să-și cumpere alimente, de 6 ori mai puțin decât au primit în 2024!
Este vorba de tichetele sociale acordate prin programul „Sprijin pentru România””, a spus Lasconi.
O altă inadvertență este legată de plafonul până la care se dă acest sprijin. El a urcat la 2.210 lei.
Cine va priomi ajutorul de 250 lei pentru alimente?
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.