94% din serviciile publice de asistenţă socială nu au niciun angajat pentru sprijinirea vârstnicilor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.07.2021 - 23:53
17,3% din totalul populaţiei sunt persoane peste 65 de ani, adică peste 3,8 milioane. / Foto: timesofisrael.com

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că 94% din serviciile publice de asistenţă socială nu au niciun angajat pentru sprijinirea persoanelor vârstnice iar 72%, nici măcar evidența bătrânilor.

SHARE

Un număr de 93,79% din serviciile publice de asistenţă socială (SPAS) nu au niciun angajat care să se ocupe cu asistenţa persoanelor vârstnice, iar în 72% din serviciile publice de asistenţă socială nu există nici măcar o evidenţă a persoanelor vârstnice aflate în dificultate, a transmis, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.

Citește și: Mugur Isărescu, impresionat de Viorica Dăncilă: Lucrează de la birou şi este foarte disciplinată

17,3% din totalul populaţiei sunt persoane peste 65 de ani, adică peste 3,8 milioane

"Conform datelor INS, la 1 ianuarie 2021, 17,3% din totalul populaţiei sunt persoane peste 65 de ani, adică peste 3,8 milioane. În anul 2019, doar 1,3%, adică puţin peste 52.000 de persoane vârstnice, au beneficiat de servicii sociale, iar în 72% din serviciile publice de asistenţă socială (SPAS) nu există nici măcar o evidenţă a persoanelor vârstnice în dificultate. De asemenea, în 93,79% din SPAS-uri nu există nicio persoană angajată pentru asistarea persoanelor vârstnice", a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a avut miercuri, 7 iulie, o întrevedere cu furnizori de servicii sociale, discutând despre subiectul îngrijirii la domiciliu a persoanelor vârstnice.

Citește și: Ministrul Justiției: Coaliţia funcţionează extraordinar de bine, mai puţin la capitolul Justiţie

"Am discutat astăzi cu furnizori de servicii sociale care asigură îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Deşi nevoia de asistenţă la domiciliu este foarte mare, acest tip de serviciu este prea puţin dezvoltat în România. Persoanele 65+ din România reprezintă principala categorie supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială (31,16%), dar tocmai pentru acest segment de populaţie avem puţine servicii sociale acreditate, iar numărul de beneficiari este sub nivelul ţărilor din jur", a notat Raluca Turcan.

Furnizorii privați ar putea colabora cu cei din sectorul public

Ministrul Muncii a subliniat că vrea să identifice modalităţile prin care furnizorii privaţi pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea serviciilor de asistenţă la domiciliu a vârstnicilor.

"Am dorit să aflăm problemele cu care se confruntă furnizorii de servicii sociale şi să găsim, împreună, variante de îmbunătăţire a legislaţiei specifice. De asemenea, vrem să identificăm modalităţile prin care furnizorii privaţi pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea acestui tip de servicii. Principalii avantajaţi sunt vârstnicii care, deşi ajung în situaţii care le limitează considerabil mobilitatea, reuşesc să rămână în mediul lor atâta timp cât primesc îngrijirea de care au nevoie", a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că are în vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru îngrijire la domiciliu şi reorganizarea SPAS-urilor.

"De altfel, potrivit legii, internarea într-un centru rezidenţial reprezintă o măsură cu titlu de excepţie şi trebuie asigurată cu prioritate persoanelor vârstnice care necesită îngrijire medicală permanentă deosebită. Dincolo de faptul că niciun bătrân nu vrea să plece din casa lui, serviciile rezidenţiale sunt în număr insuficient, iar costurile unui asemenea serviciu sunt cu mult peste cele care presupun îngrijirea persoanelor dependente în mediul lor. Ministerul Muncii are în vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru îngrijire la domiciliu, reorganizare SPAS-urilor şi eficientizarea lor, precum şi utilizarea fondurilor europene din următorul exerciţiu financiar pentru dezvoltarea acestui tip de servicii", a punctat Raluca Turcan. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.