900 de lei în plus la pensie pentru acești pensionari. De unde au venit creșterile uriașe?

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.10.2024 - 18:30

900 de lei în plus la pensie pentru acești pensionari. De unde au venit creșterile uriașe? Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna septembrie 2024 de 3.127 lei, în cazul asigurărilor sociale de stat.

SHARE

900 de lei în plus la pensie pentru acești pensionari. De unde au venit creșterile uriașe? Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna septembrie 2024 de 3.127 lei, în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Recalcularea s-a soldat cu o majorare nominală de circa 22%, în total, față de luna august, a acestui indicator social de bază.

900 lei în plus la pensie pentru acești pensionari. De unde au venit creșterile uriașe?

Prin cumularea efectelor indexării cu 13,8%, de la ]1 ianuarie, a punctului de pensie și a trecerii la noul sistem de calcul, suma a crescut cu 39,1% în termeni nominali, față de aceeași lună a anului trecut.

Puterea ei de cumpărare (pensia reală) a urcat până la +33% față de aceeași lună a anului trecut, după ajustarea cu nivelul inflației (4,62%).

Suma amintită mai sus privește 3,67 milioane de beneficiari care au atins vârsta legală de pensionare, cu sau fără a avea și vechimea normată prevăzută de lege.

Citeşte şi: 

Ei beneficiază de așa-numitele old age benefits (beneficii pentru persoanele în vârstă care au contribuit la sistemul de asigurări sociale al statului) și reprezintă cam patru cincimi dintre cei care au primit lunar pensii.

Celelalte persoane sunt asimilate calității de fost lucrător ajuns la vârsta de pensionare, iar sumele încasate de acestea diferă ușor, ca și ritmurile anuale de creștere, pe categorii de beneficiari.

Astfel, în total, s-a ajuns la o medie a plăților în sistemul asigurărilor sociale de 2.792 lei lunar și la un avans de 39,04%, nominal (32,9+% real).

Citeşte şi: 

Conform datelor CNPP, urmașii (cei care primesc bani în baza contribuției unui fost membru al familiei) au reprezentat 9,6% din numărul total, cei încadrați în clase de invaliditate 8,6%, conform Financial Intelligence.

Cei care au ieșit la pensie mai devreme decât prevăd normele standard legale (majoritatea cu șanse minime de angajare la o vârstă relativ înaintată) au avut o pondere de 1,9%.

Problema este că aceste creşteri de pensii sunt inflaţioniste, adică îţi creşte pensia, dar puterea de cumpărare scade, aşa că în valoare reală îţi scade pensia, în realitate.

Sub medie

Doar 0,11% dintre pensionari au reușit să se încadreze în cerințele impuse pentru a beneficia de drepturile de asigurări sociale fără penalizări, iar categoriile care intră la invaliditate, orfani, văduve de război – I.O.V.R. – (0,009%) și includerea excepțională la ajutor social (0,003%) sunt neglijabile numeric.

Ritmul de creștere al sumelor plătite de stat a rămas mult sub medie, în cazul ajutorului social (care a stagnat la valoarea de 531 lei, la fel ca în august).

Pensiile anticipate parțiale au fost majorate mai puțin decât media pe sistem (+35,5% nominal și 29,5+ real). În schimb, puterea de cumpărare a crescut mai mult în cazul urmașilor (+34,7% față de +32,9% per total).

Regretabil ce s-a întâmplat la cei cu dizabilităţi

Regretabil, majorarea a fost semnificativ mai redusă, de doar 31,12% nominal, în cazul persoanelor cu dizabilități (+25,3% în termeni reali).

Calculele efectuate pe baza datelor detaliate prezentate de CNPP arată că pensia medie pentru limită de vârstă pentru femei (care reprezintă 56% din numărul de beneficiari sau 2,06 milioane persoane) a fost în luna septembrie 2024 de 2.527 lei, adică două treimi din suma medie încasată de bărbați (3.834 lei, media pentru 1,61 milioane persoane).

Anterior recalculării proporția era de trei sferturi, ceea ce semnifică o adâncire a disparității de gen a veniturilor la vârsta a treia. Aceasta va constitui o problemă în luarea unor decizii, deoarece ponderea din salariul mediu net pe economie la bărbați a ajuns cu mult mai mare decât în cazul doamnelor retrase din activitate.

Situaţia pe judeţe

În profil teritorial, cele mai mari pensii s-au consemnat în municipiul București (3.528 lei cu o diferență notabilă între sectorul 5, 3.051 lei, față de sectorul 1, 4.051 lei), urmat de județele Hunedoara (3.487 lei), Brașov (3.312 lei) și Gorj (3.196 lei), Galați (3.021 lei) și Prahova (3.018 lei).

Ierarhia a suferit modificări importante, ca urmare a punctelor de stabilitate ce au favorizat zonele industrializate și au defavorizat pe cele miniere. La polul opus figurează, în septembrie 2024, Vrancea (2.254 lei), Giurgiu (2.270 lei) și Vaslui (2.280 lei), același trio ca și înainte de recalculare.

Din datele oferite de CNPP, rezultă (înainte de recalcularea prevăzută septembrie 2024) o sumă cheltuită de stat pentru plata pe acest an a tuturor tipurilor de pensii de asigurări sociale de circa 135,3 miliarde lei sau 7,7% din PIB-ul estimat curent pe 2024 (1.768,8 miliarde lei).

Acest procentaj este semnificativ mai mare decât anterior (7% în 2023) și se va duce spre 9% în bugetul pe 2025.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te