VIDEO 32 de avioane F-16 cumpără România din Norvegia pentru 388 milioane euro

DE Bianca Iosef | Actualizat: 05.11.2022 - 01:05

Vineri, la sediul Romtehnica, a fost semnat contractul de achiziţie de către Ministerul Apărării Naţionale din România a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, anunţă ministerul într-un comunicat oficial.

SHARE

Avioanele vor fi livrate României în stare operaţională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forţele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziţie la avioanele de generaţia a V-a.

Ministerul Apărării Naţionale a obţinut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului României pentru iniţierea procedurilor de achiziţie şi derulării acestora conform prevederilor Legii nr. 214 din 2022, se precizează în comunicatul MApN. Instituţia militară a convenit cu reprezentanţii norvegieni contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16 în configuraţia M6.5.2, motoare de rezervă şi suport logistic.Valoarea contractului semnat astăzi cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro şi se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârşitul anului 2023.

Citește și: VIDEO Misterul taxiului fără șofer ce s-a pus în mișcare, a trecut carosabilul și a căzut în groapă

Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens, Guvernul României a transmis scrisoarea de tip „Letter of request" adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârşitul anului. Avioanele vor fi livrate României în stare operaţională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forţele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziţie la avioanele de generaţia a V-a.

Citește și: VIDEO Teroristul ISIS de la Paris s-a însurat în închisoare prin telefon. A ucis 130 de persoane

Achiziţia celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creşterea capacităţii de apărarea a României şi asigurarea contribuţiei naţionale la apărarea colectivă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configuraţie M5.2R, care vor fi modernizate la configuraţia M6.6, achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene".

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 şi MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an). Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluţia mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spaţiului aerian al României cu avioane F-16 şi executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate faţă de NATO, scrie News.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te