Turiştii sunt invitaţi şi în singura insulă instagramabilă, amenajată până acum în România. Evenimentul a început în jurul orei 10,30, atunci când s-au aprins focurile, sub cele 56 de ceaune pregătite de 40 de pescari din comunitate.
12 tone de peşte, la Jurilovca
"Avem 12 tone de peşte. Cu cât ai mai mult peşte cu atât borşul e mai bun. Avem borş pentru 50.000 de porţii. Peştele e prins în Razelm, avem singer, crap, caras, plătică, tot ce se prinde în complex", a declarat unul dintre pescarii/bucătari, Ştefan Pimon.
Primele porţii de borş de peşte au fost oferite vizitatorilor în jurul orei 12,00, în timpul repetiţiilor făcute de Taraful de la Clejani.
"Îmi place aici, avem prieteni şi de fiecare dată când am venit să cântăm în zona mării, am fost fericit, pentru că e cald, oamenii sunt frumoşi, mâncarea e bună. Sunetul a ieşit impecabil.
Citeşte şi: WWF a eliberat în Dunăre peste 20.000 de pui de nisetru
Avem un program special. Venim cu muzică din vremea lui Anton Pann, avem şi instrumente tradiţionale pe care noi le readucem în scenă, un program de muzică autentică românească, marca taraful de la Clejani. La ora 19,30, o să iasă scântei din toată podina asta de aici, chiar dacă e ciment", a afirmat Ioniţă de la Clejani.
Pe lângă borşul de peşte şi recitalurile susţinute de ansamblurile din localitate, foarte apreciată de vizitatorii de toate vârstele este şi insula instagramabilă, prima din România de acest fel.
"Pe Insta Island, aşa cum a fost botezată insula din noul port turistic din Jurilovca, vizitatorii vor găsi 10 puncte de atracţie în care-şi pot face poze pentru postările pe Instagram.
Citeşte şi: Ultima „modă culinară”: ou fertilizat şi incubat. Se devorează din coajă, se vinde pe stradă
Cei care nu folosesc Instagram au libertatea de a posta pe orice altă reţea de socializare, ba chiar şi pe aceea de a-şi păstra fotografiile în telefon/aparat, ca amintiri personale", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei comunei Jurilovca.
Insta Island a fost amenajată cu sprijinul artizanilor locali Iulian Bîrsei şi Paula Bogatu.
"Eu am făcut o căsuţă cu decoraţiuni, pentru ca turiştii să rămână cu o amintire plăcută. E un concept la care au lucrat mai multe persoane. Mă bucur foarte mult că lumea se opreşte să-şi facă fotografii. Chiar simt că munca e apreciată. Sentimentul pe care ţi-l transmit oamenii e foarte plăcut", a afirmat Iulian Bîrsei.
A confundat barca cu un hamac
Insula a fost apreciată de vizitatori, conform Agerpres.
"Eu am confundat barca asta cu un hamac şi am căzut. Prietena mea nici nu a mai apucat să fac fotografia. Insula mi se pare foarte frumoasă. Mi-au plăcut mesajele acelea de dragoste", a afirmat o turistă din Buzău.
Spectacolele vor începe la ora 17,00, iar invitaţii serii sunt Radu Captari, Viorica şi Ioniţă de la Clejani, Goran Bregovici cu Wedding and Funeral Band. Prima zi a festivalului se va încheia la ora 22,30 cu un foc de artificii.
Duminică, între orele 12,00 şi 14,00, vor urca pe scenă ansambluri folclorice din judeţ, iar la ora 14,00 va concerta Fuego. Festivalul borşului lipovenesc se va încheia duminică seara cu recitalurile semnate de Nicolae Voiculeţ, Theo Rose şi Loredana, dar şi cu un nou foc de artificii.
Peste 150.000 de vizitatori
Administraţia locală aşteaptă în acest sfârşit de săptămână peste 150.000 de vizitatori şi spune că nimeni nu va rămâne fără o porţie de borş de peşte.
"Anul acesta, am reuşit să-l avem alături de noi pe Goran Bregovic şi al său Wedding & Funeral Band şi ne aşteptăm ca în prima zi a festivalului să avem un public foarte numeros. Ne-am pregătit ca în cele două zile să primim peste 150.000 de oaspeţi.
Ne ajută şi faptul că acum avem la dispoziţie portul nou, iar suprafaţa pe care se desfăşoară festivalul a crescut de aproape trei ori", a afirmat primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.
Într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, edilul aminteşte începutul festivalului,
Au pornit de la două ceaune cu borş
"Atunci când am pornit această sărbătoare, în urmă cu 14 ani, nu ne gândeam că vom ajunge la dimensiunile actuale. Am pornit, în 2009, de la două ceaune de borş şi două-trei sute de participanţi, am întâmpinat diverse dificultăţi de-a lungul anilor, dar aş putea spune că festivalul Borşului Lipovenesc a devenit astăzi sufletul comunităţii noastre.
Pe parcursul unui an ne fixăm singuri ca termen limită ziua de începere a festivalului. Cum-necum, totul trebuie să fie gata până la borş. Este foarte multă muncă în perioada premergătoare festivalului, este foarte muncă şi în zilele festivalului, dar faptul că de la an la an avem din ce în ce mai mulţi oaspeţi ne face să credem că muncim cu folos', a declarat Eugen Ion, potrivit comunicatului.
Invazie de automobile, parcare de 12 hectare
Organizatorii au luat în calcul un număr mare de automobile care vor ajunge în localitate, aşa că au amenajat o parcare de 12 hectare, la ieşirea din Jurilovca spre Capul Doloşman, iar pentru fluidizarea traficului, cele mai multe străzi din localitate sunt blocate, zona portului fiind acum în întregime zonă pietonală.
Festivalul borşului lipovenesc este finanţat din fonduri europene.