WWF a eliberat în Dunăre peste 20.000 de pui de nisetru

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.06.2019 - 13:14
FOTO WWF

Peste 20.000 de pui de nisetru (Acipenser gueldenstaedtii) au fost eliberați săptămâna trecută în Dunăre, cu scopul de a susține populațiile naturale ale acestor pești critic amenințați.

SHARE

Nisterul este una dintre cele patru specii de sturioni nativi din Dunăre, ultimele rămase în Europa. IUCN clasifică sturionii drept cel mai periclitat grup de specii din lume.

„În 2014 și 2015, am crescut și am eliberat peste 50.000 de pui. Noua eliberare de nisetri, care odată se aflau în număr masiv în Dunăre, dar care astăzi se află în pericol, aduce o nouă speranță speciei. Evenimentul fără precedent a fost posibil prin donațiile generoase ale susținătorilor WWF Austria, care au mobilizat fondurile necesare pentru achiziționarea puilor de sturion din fermă, în Plovdiv, Bulgaria”, anunță WWF, într-un comunicat de presă.

Toți puii de nisetru sunt proveniți din Dunăre – acest lucru este important pentru succesul lor în adaptarea la mediul natural și pentru a ne asigura că populațiile naturale nu sunt expuse unui risc suplimentar prin introducerea unor concurenți non-nativi. Puii de sturion au fost crescuți într-o fermă de acvacultură în condiții apropiate de ceea ce se vor înfrunta în râu.

„Experții noștri se așteaptă ca peștii să găsească un loc potrivit pentru hrănire și creștere, înainte de a porni în călătoria lor spre Marea Neagră. WWF îndeamnă pescarii din avalul Dunării să îi protejeze pe cei mici, deoarece corpurile lor spinoase se pot încurca în plasele de pescuit, iar dacă sunt prinși accidental să fie eliberați imediat înapoi în râu”, arată organizația.

În prezent, există o interdicție totală de pescuit de sturioni în Dunăre și Marea Neagră. Peștii mai mari, care înoată în amonte pentru a se reproduce, cad încă pradă braconajului, din cauza prețului ridicat pe care îl au caviarul și carnea pe piața neagră.

Sturonii trăiesc mult timp și se reproduc doar de câteva ori în viața lor. Va dura mai mult de un deceniu înainte ca sturionii noștri să se întoarcă pentru a crea o nouă generație. Acesta este motivul pentru care sunt foarte vulnerabili la pescuitul excesiv și la braconaj. Trebuie să ne asigurăm că habitatele lor sunt protejate și li se permite să crească și să se reproducă, sau riscăm să pierdem o specie care a supraviețuit peste 200 de milioane de ani.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.