100.000 € amendă dacă îți speli mașina singur. Cum poți să eviți această sancțiune

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.10.2023 - 18:16
Ce pățești când îți speli singur mașina Foto: Pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

La spălătorie își poate curăța oricine mașina. Acum, cu puțini bani poți să speli și să aspiri automobilul pe care-l conduci. Unii nu mai ajung în locurile special amenajate și decid să își spele singuri autovehiculele. Aceștia riscă amenzi usturătoare.

SHARE
Deși pare ireal, dacă îți speli singur mașina poți primi o amendă de 100.000 de euro. Însă nu este vorba despre spălarea mașinii în spălătoriile rapide unde cu o fisă sau două îți faci singur automobilul lună. 
 
O lege explică situațiile în care nu ai voie să faci acest lucru singur. 

100.000 € amendă dacă îți speli mașina singur. Cum poți să eviți această sancțiune

Oricine își duce mașina la spălătorie auto sau o spală manual în zone special desemnate este în siguranță. Astfel de sisteme sunt concepute pentru a colecta reziduurile de ulei și combustibil care se scurg la spălare, astfel încât să nu pătrundă în mediul înconjurător. Dar ce se întâmplă când folosești furtunul de apă sau găleata acasă sau pe drumurile publice?

Citește și: Amenzi uriașe dacă îți speli mașina în fața blocului. Totuși există o excepție. Unde se întâmplă?

Nu există o reglementare uniformă pentru acest lucru în Germania, diferă de la land la land. În unele regiuni, chiar și ziua săptămânii trebuie luată în considerare. În unele landuri federale precum Saxonia Inferioară, Renania-Palatinat sau Berlin, spălatul în zilele de duminică și de sărbătorile legale este în general interzis.

În general, spălarea intensivă a mașinii în fața locuinței este interzisă. Aceasta include spălarea motorului sau utilizarea agenților de curățare chimici. Există excepții pentru o curățare mai simplă, cum ar fi curățarea geamurilor cu apă curată. De asemenea, este permisă utilizarea unui aspirator pentru a curăța interiorul.

Oricine acționează totuși cu neglijență gravă împotriva mediului trebuie să știe că și cuantumul amenzii diferă de la land la land și se bazează întotdeauna pe daunele aduse mediului. În timp ce în unele landuri se pot datora doar 25 de euro pentru contravenții, în alte locuri plătești cel puțin 500 de euro. 

Citește și: Amenzi uriașe pentru șoferii care ignoră acest detaliu minor la mașină. Poți rămâne fără permis

Bremen este lider în ceea ce privește eventualele amenzi. În cazuri extreme, în care prin spălarea mașinii în apele subterane sunt introduse substanțe toxice sau care poluează, amenzile pot ajunge până la 100.000 de euro, conform Catalogului Amenzilor (Bussgeldkatalog).

Și în România avem amenzi pentru cei care își spală mașinile pe stradă. Sancțiunile pot varia între 500 și 50.000 de euro. Problema principală nu este spălarea mașinii în sine, ci riscul de poluare a apelor subterane, care poate atrage sancțiuni drastice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te