Oamenii de știință din Australia au dezvoltat un braț robot flexibil ce imprimă celule 3D pe organe, eliminând astfel multe dintre riscurile asociate cu intervenția chirurgicală de implant.
O versiune beta a tehnologiei revoluționare a fost descrisă în revista Advanced Science.
„Bioimprimanta noastră 3D flexibilă înseamnă că biomaterialele pot fi livrate direct în țesutul sau organele țintă printr-o abordare minim invazivă”, a declarat dr. Thanh Nho Do, cercetător principal și inginer biomedical la Universitatea din New South Wales.
Numit F3DB, brațul mic și flexibil este echipat cu o duză pivotantă care imprimă „cerneală” bio - materiale pe bază de polimeri utilizate pentru a crea țesuturi vii.
Sistemul hidraulic permite brațului să se îndoaie și să se răsucească, în timp ce controlerele reglează rigiditatea folosind tuburi elastice. Fiecare componentă este operată din exterior.
Citește și
Iranul își mută forțe militare în Canalul Panama, pentru o posibilă confruntare directă cu SUA
Vedetele îi angajează pe bani grei pentru că asigură cel mai performant sistem de securitate
Manevrabilitatea și dimensiunea sa permit ca dispozitivul să fie introdus ca un endoscop în incizii și orificii greu accesibile, cum ar fi rectul.
Imprimarea 3D nu este singura funcție a F3DB. Asemenea unui cuțit chirurgical, robotul endoscopic poate face totul, de la tăierea leziunilor canceroase până la curățarea sângelui și a țesuturilor în exces de pe locul vătămat, capabilități testate și pe intestinul de porc.
În plus, minunea medicală poate favoriza o vindecare mai rapidă prin întărirea simultană a regiunii cu biomaterial.