VIDEO CIA și-a mituit experții să nu raporteze că COVID-19 e scăpat din laboratorul Wuhan

DE Elena Andrei | 14.09.2023 - 16:01
CIA și-a mituit experții să nu raporteze că COVID-19 e scăpat din laboratorul Wuhan - Foto: asianikkei.com (imagine cu caracter ilustrativ)

CIA și-a mituit experții să nu raporteze că COVID-19 e scăpat din laboratorul Wuhan, potrivit unui denunțător din cadrul agenției, care a depus mărturie în Congres.

SHARE

CIA și-a mituit experții să nu raporteze că COVID-19 e scăpat din laboratorul Wuhan, potrivit raportului Bombshell Republican ce dezvăluie presupusa mușamalizare a originii virusului.

Denunțătorul CIA a spus Congresului că agenția și-a mituit propriii analişti pentru a spune că Covid-19 nu a provenit dintr-un laborator din Wuhan.

CIA și-a mituit experții să nu raporteze că COVID-19 e scăpat din laboratorul Wuhan

Potrivit unui ofițer veteran al agenției de „nivel superior”, CIA a repartizat șapte ofițeri într-o echipă de cercetare a originii Covid-19.

La sfârșitul investigației lor, șase dintre cei șapte au evaluat „cu încredere scăzută”  că virusul ce a provocat boala Covid-19 își are originea în laboratorul din Wuhan. China.

Al șaptelea membru, cel mai în vârstă din echipă, a considerat că virusul a evoluat natural.

Ceilalți șase au primit apoi „un stimulent financiar semnificativ pentru a-și schimba poziția”, potrivit Daily Mail.

În cele din urmă, CIA a refuzat să facă o evaluare chiar și cu o încredere scăzută.

Citește și: Covid-19 s-a schimbat, la fel și imunitatea noastră. Care sunt acum riscurile cauzate de virus

„Ambele ipoteze se bazează pe informații semnificative sau se confruntă cu provocări legate de raportare conflictuală”, potrivit agenției.

CIA a negat ceea ce spus denunțătorul dar a spus că va investiga acuzațiile.

„La CIA ne angajăm să respectăm cele mai înalte standarde de rigoare analitică, integritate și obiectivitate. Nu plătim analiștii pentru a ajunge la concluzii specifice. Luăm aceste acuzații extrem de în serios și le analizăm. Vom ține comitetele noastre de supraveghere ale Congresului informate în mod corespunzător”, a declarat directorul de afaceri publice al CIA, Tammy Kupperman Thorp, într-un comunicat.

Citește și: Varianta Pirola crește numărul infectărilor. ”Are potențialul să producă o ”familie” cum e Omicron”

Congresmenii republicani Mike Turner și Brad Wenstrup, ambii din Ohio, care conduc comitetele de informații și, respectiv, ancheta Covid, au scris o scrisoare directorului CIA, William Burns cerând toate documentele pe această temă.

Legislatorii au stabilit un termen limită până la 26 septembrie pentru ca CIA să predea toate înregistrările care implică echipa de analiști și toate comunicările cu FBI, Departamentul de Stat, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane și Departamentul de Energie despre această problemă.

Ei au amenințat că vor trimite agenției citații dacă nu se conformează.

Acum s-ar putea să nu ajungă niciodată definitiv la concluzia de unde a început totul, autoritățile din China distrugând unele mostre de virus și le-au folosit pe altele în cercetare, spun oficialii americani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te