Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași a astras atenția asupra consumului de antibiotice în siatuații în care nu este necesară o astfel de terapie
Persoanele respective vor deveni imune la astfel de tratament și medicilor le va fi tot mai greu să găsească soluții pentru cazurile grave, a precizat medicul.
Avertismentul unui medic privind antibioticele
Medicul infecționist a precizat că antibioticele nu reprezină un panaceu universal. Mai grav, acestea fac rău pacienților dacă le sunt administrate atunci când nu este nevoie.
”Una dintre cauzele apariției rezistenței la tratament este administrarea incorectă sau greșită a antibioticelor.
Citește și: A murit primul pacient cu „FLURONA”, gripă și Covid, din România: o femeie de 74 de ani
Spre exemplu, răceala, virozele respiratorii (gripa) sunt provocate de virusuri, împotriva cărora antibioticele nu sunt eficiente, ceea ce înseamnă o utilizare incorectă.
Frecvent am adus în discuție acest subiect, care, din păcate, este în continuare de actualitate: antibioticele nu reprezintă un panaceu universal.
Populația trebuie să știe că dacă nu sunt administrate atunci când trebuie și cum trebuie, fac mai mult rău, decât bine”, a transmis Florin Roșu într-un material informativ pe pagina sa de Facebook.
Când se administrează antibiotice
Medicul a explicat când se poat administra antibioticele. Sunt cazuri când se folosesc și în infecții virale. Însă nu frecvent ci atunci când apar complicații.
”Nu trebuie administrat antibiotic în tratamentul unei infecții virale. Sigur, infecțiile virale, netratate la timp se pot suprainfecta bacterian, moment în care se initieaza tratamentul cu antibiotice,
de aceea, este foarte important să stabilim prevoce un diagnostic de certitudine și să inițiem administrarea antibioticului, atunci când tratăm infecții bacteriene, antivirale atunci când pacientul
prezintă o infecție virală - cum este gripa, sau cu antifungice, atunci când vorbim de infecții cu fungi”, a spus dr. Roșu.
Citește și: Imagini dramatice la Iași: coadă de ambulanțe la Spitalul de Boli Infecțioase
De altfel, potrivit informării din noiembrie 2022 a Centrului European de Prevenire și Control
al Bolilor (ECDC), peste 35.000 de persoane din Europa mor anual din cauza rezistenței la
antibiotic, rezistența fiind determinată de utilizarea neconformă a acestora.
”De aceea, este responsabilitatea medicului să răspundă tuturor întrebarilor pacientului
și să- i clarifice diagnosticul și tratamentul instituit.
Mai mult, trebuie să îi explice de ce nutrebuie să utilizeze antibiotic, dacă acesta este nedumerit că nu i s-a recomandat.
Pacientul trebuie să înteleaga că în infecțiile virale simple și fungice, antibioticele nu reprezintă tratamentul corect, din contră, pot avea repercursiuni asupra organismului.
Tocmai de aceea, este bine ca medicul și pacientul să formeze o echipă bazată pe complianță dar, mai ales, pe încredere.
O decizie privind eliberarea pe bază de rețetă specială a antibioticelor pare a fi tot mai imperios necesară, luând în calcul rezistența bacteriană tot mai crescută la antibiotice, dar și de faptul că, prin continuarea acestui trend se va ajunge în situația în care nu vor mai exista soluții terapeutice pentru cazurile grave”, a mai arătat medicul.