Legea izolării şi carantinei prevede că toţi cei depistaţi cu SARS-COV-2 trebuie internaţi cel puțin 48 de ore şi li se acordă concediu medical la externare. Cei care n-au mai ajuns la spital, cu voia lor sau nu, au fost însă scăpaţi din vedere.
Viata-libera.ro redă cazul unei paciente din Galați, care nu s-a internat pentru că i s-a spus că nu sunt locuri în spitalele suport Covid.
„M-au luat cu salvarea, m-au dus la cort, am stat de la 10.00 până la 18.00, mi-au făcut testul, după aceea mi-au făcut EKG și radiografie la plămâni. Eram vreo 20 de persoane. Au zis că nu ne dau drumul acasă până nu văd dacă suntem în stare bună. Seara ne-au trimis acasă, ne-au spus că nu au unde să interneze, pentru 48 de ore, 20 de persoane. Ne-au pus să semnăm că refuzăm internarea, că nu au spațiu, și ni s-a spus să stăm în izolare. A doua zi m-au sunat și mi-au dat confirmarea că sunt pozitivă și mi-au spus că voi fi sunată de la DSP (Direcţia de Sănătate Publică - n.r.)", a povestit pacienta pentru viata-libera.ro.
Medicul de familie nu îi poate elibera femeii concediu medical, dar poate elibera un astfel de document pentru cei cu care femeia a intrat în contact. Concediu medical pentru cei carantinați se dă doar în baza deciziei luate de DSP.
Amenda pentru eliberarea concediului medical în astfel de condiții este între 5.000 și 100.000 de lei.
Medicii de familie susțin că nu pot da concedii medicale pentru cei pozitivi, fiind vorba și de coduri diferite de boală, față de cei care sunt considerați contacți.