Vara – cel mai bun anotimp pentru ȋnceperea tratamentelor dentare de durată

DE Newsweek România | Actualizat: 12.08.2021 - 12:51
Foto: Andrea Piacquadio/ Pexels
Dr. Cristina Cerreoni

Sezonul estival ne oferă multe motive să zâmbim. Avem zile mai lungi, ȋnsorite, vacanța mare a copiilor, concedii și weekend-uri prelungite pentru toată familia.

SHARE

Vara este, de asemenea, și cel mai bun anotimp pentru a ne ȋngriji zâmbetul și a ȋncepe tratamente dentare de durată, precum cele ortodontice, susțin specialiștii.

Fiecare categorie de aparate dentare are câte un set de reguli care trebuiesc respectate și implică o ajustare a obiceiurilor zilnice, fie că vorbim despre copii sau adulți.

Adulții, spre deosebire de cei mici, nu au două, trei luni de concediu, ȋnsă, știm cu toții că vara, ȋn special ȋn luna august, sunt mai puține proiecte, ne confruntăm cu mai puține situații stresante, programul este mai lejer ȋn majoritatea companiilor.

Fiind mai relaxați, ne putem concentra atenția asupra ȋngrijirii personale și aspectelor ce țin de sănătate.

Aparate dentare fixe

,,Pe lângă motivele logistice, să spunem, vara este ideală pentru ȋnceperea tratamentelor ortodontice și pentru că avem răgazul necesar să ne adaptăm la micile schimbări.

Orice aparat dentar vine la pachet cu câteva reguli, pe care trebuie să le integrăm ȋn viața noastră de zi cu zi. 

Dacă vorbim despre aparatele clasice, brackeții, atunci vom avea o serie de restricții alimentare și o igienă dentară mult mai riguroasă.

Ȋn plus, există riscul apariției durerii și sensibilității dentare, a cariilor sau a unor răni intraorale, iar ȋn aceste cazuri, trebuie să facem vizite extra la stomatolog, față de cele plănuite inițial, pentru monitorizarea tratamentului.

Dr. Cristina Cerreoni, medic stomatolog, specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială

De aceea, este bine să nu plecăm ȋn concediu imediat după ce ni se montează aparatul. Bineȋnțeles, trebuie să ne obișnuim și cu senzația de a avea un obiect străin, metalic, pe dinți, dar și cu un nou aspect al zâmbetului.

De multe ori, acestea din urmă sunt cele mai greu de acceptat, atât pentru copii, cât și pentru adulți”, spune Dr. Cristina Cerreoni, medic stomatolog, specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială.

Având ȋn vedere că majoritatea românilor ȋși iau concedii ȋn lunile iulie și august, aveți șansa de a obține o programare la medicul stomatolog mai rapid decât ȋn alte perioade. Chiar și drumul până la cabinetul medical este mai rapid ȋn perioada aceasta, datorită traficului lejer.

Aparate dentare mobile

O altă categorie de aparate dentare, devenită tot mai populară ȋn ultimii ani, atât ȋn România, cât și ȋn străinătate, este cea a gutierelor transparente. Acestea sunt mobile, adică se scot ȋn timpul meselor și periajului și se schimbă la fiecare 10-14 zile.

,,Chiar dacă, ȋn acest caz, nu avem restricții alimentare sau reguli extra de igienă, tot durează un timp până ne obișnuim când și cum să le ȋndepărtăm și să le aplicăm.

Anumite aparate, precum Nuvola, sunt 100% digitalizate și sunt ȋnsoțite de o aplicație ȋn care pacientul poate seta notificări pentru când trebuie să schimbe setul de gutiere și poate discuta direct cu medicul.

Asta face ca numărul vizitelor de control să fie mai mic, dar, bineȋnțeles, nu le elimină. Pacienții care aleg un astfel de tratament nu mai au problema aspectului estetic, având ȋn vedere că gutierele sunt aproape invizibile, și nici pe cea a posibilelor răni. Ȋnsă, trebuie să știe că se pot confrunta cu dureri ușoare.

Fiecare gutieră este programată să producă o mișcare de 0,2 mm, astfel încât să aducă dinții, treptat, în poziția pe care ne-o dorim, iar această mișcare creează o senzație de presiune sau disconfort”, completează Dr. Cristina Cerreoni, medic stomatolog, specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială.

Așadar, dacă vă știți cu tratamente dentare restante, suntem ȋn perioada ideală pentru o vizită la stomatolog.

Medicul vă va recomanda cea mai bună variantă de tratament, având ȋn vedere problemele și nevoile dumneavoastră și, totodată, vă va sfătui cum să vă adaptați cât mai rapid și ușor, la schimbări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te