Vaccinarea copiilor sub 11 ani începe în ianuarie. Vor fi două doze la interval de 21 zile

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.12.2021 - 15:58
Vaccinarea copiilor sub 11 ani începe în ianuarie /
Vaccinarea copiilor sub 11 ani începe în ianuarie / Fortune

Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va începe, cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii ianuarie, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

SHARE
Primele doze de vaccin pediatric Pfizer vor ajunde în țara noastră în prima jumătate a lunii viitoare. Vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani se va face în cabinete de vaccinare organizate în centre de vaccinare. 
 
Schema de vaccinare la copiii de 5-11 ani înseamnă două doze de vaccin la interval de 21 de zile.
 

Explicații oficiale pentru Newsweek România:

„Au fost elaborate proceduri pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a procesului de vaccinare.  Detalii AICI

Modalitățile de programare rămân cele clasice, însă parintele poate opta pentru presentarea direct in centrul de vaccinare/cabinetele medicilor de familie. În acestă perioada, CNCAV se preocupă de identificarea locațiilor unde se va realiza vaccinarea minorilor, la nivel național.

Potrivit datelor existente până la acest moment, vaccinarea copiilor se va putea realiza in centre de vaccinare, în cabinetele medicilor de familie și în cabinetele din spitale. Este firesc ca și în cazul minorilor cu vârste între 5 și 11 ani să fie necsar acordul părinților. De altfel, CNCAV a publicat astăzi, pe platforma de informare, cu titlu orientativ, chestionarul model de acord al consimțământului liber exprimat pentru vaccinare”, au precizat  Grupul de comunicare al CNCAV la solicitarea Newsweek România.

Detalii AICI   

Citește și: Vaccinul COVID la copiii de 5-11 ani: o treime de doză, indiferent de greutate. Efecte adverse

Cât de eficient este vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani?

Datele de la Pfizer arată că vaccinul are o rată de eficacitate de 90,7% în prevenirea infecțiilor simptomatice în studiile clinice. (Eficacitatea este termenul folosit pentru a descrie cât de bine a funcționat un vaccin în studiile clinice.)

Cum diferă doza pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani față de copiii cu vârsta de 12 ani și peste?

Vaccinul Pfizer COVID-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este o treime din doza utilizată pentru persoanele de peste 12 ani (10 micrograme față de 30 micrograme). Cu toate acestea, această doză mai mică a produs un răspuns imun puternic la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani în studiile clinice (eficacitate de 90,7%) și îi protejează foarte bine împotriva infecțiilor simptomatice, spitalizării și decesului.

Dacă copilul meu va împlini 12 ani în curând, este mai bine să-l vaccinez cu doza mai mică sau să aștept până când este eligibil pentru doza mai mare disponibilă persoanelor de peste 12 ani?

Atât doza de vaccin Pfizer de 30 de micrograme pentru copiii de 12 ani și peste, cât și doza de 10 micrograme pentru copiii de la 5 la 11 ani sunt foarte sigure și eficiente pentru copiii din grupele de vârstă respective. Dacă copilul dumneavoastră are 11 ani, cel mai bine este să-l vaccinați imediat ce vă simțiți confortabil să faceți acest lucru.

Contează înălțimea sau greutatea unui copil în ceea ce privește dozarea?

Nu. Doza de vaccin de 10 micrograme este foarte eficientă pentru copiii de 5-11 ani, indiferent de înălțime sau greutate. Doza mai mică a fost aleasă pentru a oferi un răspuns imunitar bun, reducând în același timp riscul de reacții adverse la această grupă de vârstă, iar răspunsul imun al unui copil la acest vaccin nu depinde de mărimea acestuia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te