Ucraina, val Covid cu număr de decese record din cauza procesului lent de vaccinare

DE Elena Andrei | Actualizat: 18.09.2021 - 12:47
Ucraina, val Covid cu număr de decese record /foto: international alert

Ucraina se confruntă cu un nou val de coronavirus și înregistrează un număr record de decese din cauza COVID-19 pe fondul unei campanii de vaccinare ce trenează, au avertizat vineri experţi ucraineni, citaţi de France Presse.

SHARE

După răgazul din vară, numărul de contaminări a crescut rapid cu 27.600 de noi cazuri de coronavirus înregistrate oficial în cursul ultimilor şapte zile, faţă de 17.000 în săptămâna anterioară.

Numărul spitalizărilor zilnice a depăşit 1.200 în medie în ultimele şapte zile, comparativ cu 840 săptămâna precedentă.

„După toate probabilităţile, acest val va fi mai ucigător. Avem foarte puţini oameni vaccinaţi pentru a-l controla şi suntem aproape de o explozie”, a declarat pentru AFP Pavlo Kovtoniuk, fost ministru adjunct al Sănătăţii şi fondator al Centrului de analiză a sănătăţii publice din Kiev.

Ucrainei îi lipsesc mijloacele tehnice pentru a determina varianta dominantă, dar este vorba "foarte probabil" de varianta Delta, a apreciat Iuri Ganicenko, şeful Centrului de economie a sănătăţii din cadrul Şcolii de economie din capitala ucraineană.

Noul val ar putea atinge vârful său în a doua jumătate a lunii octombrie şi în noiembrie cu 350 - 400 de decese pe zi, faţă de circa 220 în primăvară, în cursul valului precedent, spune Iuri Ganicenko.

 

16% din populaţie vaccinată cu cel puţin o doză


Ţară cu aproximativ 40 milioane de locuitori, situată la porţile Uniunii Europene, Ucraina nu a vaccinat până în prezent decât 16% din populaţie cu cel puţin o doză.

După problemele iniţiale cu livrările, dispune în prezent de patru vaccinuri (AstraZeneca, Pfizer, Moderna şi Coronavac chinez), dar mulţi ucraineni ezită să se vaccineze.

Citește și

Incidenţă peste 3 la mie: Certificatul COVID devine obligatoriu pentru accesul la anumite activităţi

Un registrator de la un centru de vaccinare, cercetat penal pentru eliberarea de adeverinţe false

 

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat vineri destructurarea unei reţele de 5.000 de roboţi informatici care încercau „să facă să eşueze" programul de vaccinare împotriva COVID-19 şi difuzau informaţii false.

Potrivit celor doi experţi citaţi de AFP, sistemul de sănătate publică este totuşi "mai bine pregătit" pentru această nouă criză în comparaţie cu valurile precedente.

Guvernul ucrainean are în vedere reintroducerea de luni a unor noi restricţii pentru a limita propagarea virusului. Dar majoritatea măsurilor restrictive nu vor viza persoanele vaccinate, potrivit autorităţilor.

Ucraina a înregistrat până în prezent peste 2,3 milioane de cazuri de coronavirus și  55.000 de decese.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te