Testele PCR pot face dinstincția dintre COVID și gripă. Despre o știre falsă distribuită pe net

DE Bianca Iosef | Actualizat: 30.07.2021 - 17:34
Testele PCR pot face dinstincția dintre COVID și gripă. Foto Inquam Photos/George Călin

Pe rețelele de socializare circulă în ultima săptămână o informație conform căreia Centrele americane pentnru Controlul și Prevenirea Bolilor ar fi renunțat la testele PCR pentru că nu fac diferența dintre covid și gripă. Informația este falsă.

SHARE

Reacția de polimerizare în lanț, cunoscută și sub numele de test PCR, este un instrument extrem de fiabil pentru diagnosticarea coronavirusului, consideră oamenii de știință. Cu toate acestea postările de pe rețelele de socializare denaturează anunțul recent al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Instituția a anunțat, într-adevăr, că va renunța până la finalul anului la testele proprii PCR, dar este fals că guvernul american a recunoscut că testele PCR nu sunt fiabile, potrivit Factcheck.org

 

Postări înșelătoare

În primele zile ale pandemiei COVID-19, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au dezvoltat și folosit propriul test PCR pentru a identifica infecțiile cu noul coronavirus. Un an și jumătate mai târziu, agenția federală a anunțat laboratoarele că - la sfârșitul anului 2021 - își va retrage cererea de autorizare la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru acest test PCR propriu, întrerupând astfel utilizarea acestuia.

Totuși, CDC a recomandat, într-un aviz din 21 iulie, ca laboratoarele să utilizeze „una dintre numeroasele alternative autorizate de FDA” și a spus că „încurajează laboratoarele să ia în considerare adoptarea unei metode multiplexate care poate ușura detectarea și diferențierea SARS-CoV-2 de virusul gripal.

Astfel de teste multiplex, inclusiv unul de la CDC, pot identifica atât noul coronavirus, cât și alte multe tipuri de viruși gripali în același timp, fapt ce conservă materialele de testare și permite laboratoarelor de sănătate publică să supravegheze gripa în timp ce testează SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, menționează publcația americană.

Dar CDC nu a spus că nu mai susține utilizarea testelor PCR în general, multe dintre acestea fiind autorizate de FDA - sau că testul său original PCR pentru SARS-CoV-2 nu poate face diferența dintre coronavirus și gripă, așa cum fals susțin mesajele virale care se răspândesc online.

„După 180 de milioane de cazuri pozitive, CDC a anunțat că retragere din utilizare testului PCR folosit pentru a detecta Covid, din cauza lipsei sale de detectare pentru a face diferența dintre Ccovid și gripă”, scria într-un captură de pe Tweeter, din 25 iulie, difuzată pe Instagram. Postarea a primit peste 4.000 de aprecieri.

Postări similare au existat și pe Facebook. Dar sunt false.

Testul PCR al CDC este conceput doar pentru SARS-CoV-2, nu pentru gripă, deci nu are cum să confunde virușii care provoacă cele două boli, după cum sugerează în mod eronat postările.

 

Testele PCR pentru covid sunt fiabile

în realitate, Administrația pentru Alimente și Medicamente nu a revocat autorizația de utilizare de urgență a testului CDC și nici nu a pus la îndoială fiabilitatea testelor PCR, a confirmat un purtător de cuvânt al FDA.

Oamenii de știință consideră că testele PCR sunt un instrument de diagnosticare fiabil și extrem de specific.

Kristen Nordlund, purtător de cuvânt al Centrelor pentru Controlul Bolilor, a explicat pentru FactCheck.org că agenția a decis să nu mai foloseascăă propriile teste de tip PCR pentru că „disponibilitatea opțiunilor comerciale pentru diagnosticul clinic al infecției cu SARS-CoV-2, inclusiv opțiuni multiplexate și opțiuni de mare viteză” sunt numeroase și există tehnologii care utilizează un proces automat pentru a administra sute de teste pe zi. 

„Deși CDC 2019 Novel Coronavirus Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel a îndeplinit o necesitate importantă nesatisfăcută atunci când a fost dezvoltat și implementat și nu a demonstrat probleme de performanță, cererea pentru acest test a scăzut odată cu apariția altor teste cu viteză mai mare și multiplexe ”, a menționat Nordlund.

Așadar, doar o decizie de oportunitate. 

CDC încurajează laboratoarele de sănătate publică să adopte analiza multiplexă CDC Influenza SARS-CoV-2, pentru a permite supravegherea continuă atât a gripei, cât și a SARS-CoV-2, ceea ce va economisi atât timp, cât și resurse pentru laboratoare.”

De asemenea, Jim McKinney, un purtător de cuvânt al FDA, a comunicat că, până în prezent, „ FDA a autorizat peste 380 de teste și truse de colectare a probelor pentru a diagnostica COVID-19, dintre care multe sunt teste PCR. Testele PCR sunt în general considerate a fi „standardul de aur” pentru diagnosticul COVID-19. ”

FDA nu a emis nicio declarație care să pună la îndoială fiabilitatea rezultatelor testelor PCR în general și va continua să ia în considerare autorizarea testelor PCR validate, a adăugat Jim McKinney.

În fine, dr. Michael Mina, profesor asistent de epidemiologie al Universității Harvard, a explicat că decizia CDC cu privire la testul PCR are sens, având în vedere modul în care s-a schimbat peisajul.

„CDC își va extrage probabil propriile sale autoritzații pentru test, deoarece sute de alte laboratoare au acum propriile lor teste. CDC nu mai are nevoie nici măcar să-și folosească propriul test, deoarece multe companii au acum autoritzare pentru testele fabricate”, a explicat aceasta. 

Deci, testele PCR funcționează, identifică covid, iar orice altă informație apărută pe rețelele de socializare este falsă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te