Teste de sol din Antarctica au expus „veriga lipsă” a SARSCoV2, provenită dintr-un laborator chinez

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.02.2022 - 14:05
Teste de sol din Antarctica au expus „veriga lipsă” a SARSCoV2/foto: the asian

Mutații timpurii ale noului coronavirus descoperite accidental de un grup de cercetători unguri care studiau mostre de sol din Antarctica a readus în primplan teoria scăpării SARSCoV2 dintr-un laborator chinez.

SHARE

Mutații rare de coronavirus dintr-o probă procesată în Shanghai la începutul pandemiei au fost găsite împreună cu material genetic de la hamsteri și maimuțe, ceea ce sugerează că virusul a fost experimentat folosind fie animalele înseși, fie celulele lor.

Citește și: Un șofer Bolt a fost bătut și înjunghiat de trei interlopi la o benzinărie. Motivul: „făcea curent"

Cercetătrii de la Universitatea de Medicină Veterinară din Budapesta se uitau la bazele de date ADN online în ianuarie 2021 când au observat o probabilă contaminare încrucișată a probelor de sol, într-un proiect de cercetare complet fără legătură cu Covid-19.

Citește și: Contesa Băncuță, în arest la domiciliu. Interlopii Neagu Sentiment și Italiano Tănase rămân închiși

Aceștia au urmărit mostrele până la un studiu realizat de Universitatea de Tehnologie și Știință din China, realizat la sfârșitul anului 2018 și începutul lui 2019.

Proiectul chinez a analizat bacteriile de la pinguini, echipa colectând o duzină de mostre de sol pe insula King George, Antarctica, pe o perioadă de trei săptămâni.

Probele au fost trimise pentru secvențiere la centrul Sangon din Shanghai în decembrie 2019, care le-a încărcat într-o bază de date internațională, dar nu se știe exact data.

Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Universitatea de Medicină Veterinară din  Budapesta sugerează că noua variantă este legată de materialul genetic din mitocondriile Homo sapiens, maimuța verde și hamsterul chinezesc și probabil provine din liniile celulare Vero E6 în maimuțe verzi și celule ovariene de hamster chinezesc, care sunt frecvent utilizate pentru a studia coronavirusurile în laborator.

Cercetătorii studiului actual nu cred că SARS-CoV-2 își are originea în Antarctica, ci că li s-au atribuit în mod eronat citiri dintr-un alt eșantion SARS-Cov-2 secvențiat pe aceeași celulă de flux la centrul de secvențiere Sangon Biotech. Acest lucru se datorează probabil faptului că echipamentul folosit pentru a secvenționa datele este predispus la erori de indexare și de atribuire greșită de la probele contaminate. 

 

Ipoteze despre originea contaminării

 

Există o dezbatere în rândul oamenilor de știință cu privire la faptul dacă mutațiile s-au petrecut anterior apariției coronavirusului în Wuhan, dar majoritatea virologilor cred că acestea au survenit când coronavirusul a trecut la om.

Centrul Sangon este folosit de cercetătorii chinezi, inclusiv de cei de la Institutul de Virologie Wuhan (WIV) – laboratorul aflat în centrul ipotezei scurgerii accidentale a noului coronavirus.

Unii experți au spus că mutațiile descoperite accidental fac o punte de legătură între coronavirusul inițial al liliecilor și cel care a sărit la oameni - piesa lipsă a puzzle-ului urmărit de virusologi în ultimii doi ani.

Alți cercetători cred că această contaminare a provenit de la eșantioane de la primii pacienți cu Covid din China, care au fost anunțați în decembrie 2019.

Citește și

Iohannis și Stoltenberg vizitează, vineri, baza militară Kogălniceanu, unde ajung primele trupe SUA

România și Bulgaria, singure în UE cu sub 10% vaccinați cu „booster”. Dublu decese față de Ungaria

 

O a treia teorie este că materialul genetic provine de la alte coronavirusuri transmise de animale care circulau la acea vreme sau erau experimentate de chinezi.

Momentul contaminării este una dintre necunoscutele cheie, dar echipa maghiară care a găsit eroarea eșantionului spune că virusul ar putea fi strămoșul tulpinii originale Wuhan, dacă greșeala s-a petrecut în decembrie 2019.

Dacă probele au fost analizate la începutul anului 2020, totuși, laboratoarele chineze ar fi creat deja o bibliotecă de probe de testare Covid, iar contaminarea ar fi avut loc în timpul experimentelor pentru a afla mai multe despre noul virus.

Când cercetătorii unguri au raportat pentru prima dată greșeala, ei au spus că eșantioanele au fost șterse din baza de date genetică de către cercetătorii chinezi - deși de atunci au fost reîncărcate.

China a șters date esențiale de la primii pacienți confirmați de Covid din Wuhan și i-a redus la tăcere pe oamenii de știință chinezi care au pus sub semnul întrebării narațiunea oficială, ca parte a mușamalizării la nivel de stat, care a alimentat suspiciunea cu privire la adevărata origine a pandemiei.

 

Aspecte virale unice

 

Profesorul Jesse Bloom, virolog la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, SUA, care nu a fost implicat în studiu, a reluat datele pentru a confirma că mostrele din Antarctica conțin „aspecte virale unice”.

Acesta a subliniat probele conțin trei mutații cheie care au adus coronavirusurile liliecilor mai aproape de prima tulpină umană, Wuhan-Hu-1.

Mutațiile se potrivesc, de asemenea, cu ceea ce cercetătorii americani au declarat anterior, că virusul „strămoșul” noului coronavirus a fost expus într-un studiu publicat în mai 2021.

Profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea Warwick, care este un susținător al teoriei originii naturale a SARSCoV2, a declarat pentru Daily Mail că descoperirea a fost „foarte, foarte intrigantă și foarte, foarte suspectă”.

Acesta a subliniat că nu este o dovadă definitivă că noul coronavirus a fost conceput într-un laborator, dar demonstrează că aceste coronavirusuri au fost studiate în laboratoarele chinezești la începutul pandemiei.

„Două lucruri ies cu adevărat în evidență pentru mine: că aceste trei mutații cheie aduc coronavirusul de liliac mai aproape de prima tulpină Wuhan și, foarte foarte suspect, pare [și ar putea fi] o semnătură a ancestralului Sars-CoV-2”, a declarat Young.

Probele antarctice conțin, de asemenea, ADN de la hamsteri chinezi și maimuțe verzi, despre care profesorul Young a sugerat că virusul timpuriu ar fi putut fi crescut în celule animale.

„Toate acestea arată ca o contaminare în procesul de secvențiere de la Sangon Biotech Center. În mod ciudat, contaminarea cu fragmente de informații genetice de la oameni, maimuțe verzi și hamsteri chinezi, toate acestea sunt reprezentative pentru liniile celulare utilizate pentru viruși. Celulele de la maimuțele verzi sunt folosite pentru a crește virusul, iar linia de celule de hamster chinezesc este o linie foarte faimoasă folosită adesea pentru a studia virusurile. Acesta sugerează că virusul a fost crescut în celule. Nu putem presupune mai mult decât atât, fără datele exacte despre momentul când s-a petrecut aceasta.”

Comentariile sale au fost repetate de profesorul Bloom: „Linia de timp contează foarte mult aici. Dacă au fost secvențiate în decembrie 2019, atunci este excepțional de important, deoarece China deținea SarsCov2 când încă nu se anunțase existența acestuia, în perioada 30-31 decembrie. Pe de altă parte, dacă sunt secvențiate la începutul anului 2020, atunci ar putea fi contaminări cu câteva mostre de pacienți timpurii și, în continuare, ar putea fi în concordanță cu cronologia dată de Guvernului chinez. În acest moment, se pare că nu există suficiente informații pentru a restrânge cronologia și pentru a distinge între momentele contaminării.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te