Testarea națională anti-COVID, de 1,6 milioane de lei: Se analizează sânge de la persoane sănătoase

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.07.2020 - 11:22
Inquam Photos - George Călin

Peste 360 de probe de sânge de la persoane din cinci județe au fost prelevate, până în 5 iulie, pentru studiul de serovalență care va arăta cât este de răspândit coronavirusul în România, conform unui răspuns al Institutului de Sănătate Publică pentru Newsweek România.

SHARE

„Studiul de seroprevalenta este în stadiu incipient. Până la data de 5.07.2020 au fost recoltate peste 360 de probe în cinci judete, respectiv București, Ialomița, Ilfov, Arad, Mehedinti”, a precizat INSP, care coordonează cercetarea. 

Potrivit celor mai recente date anunțate de Grupul de Comunicare Strategică, în județele de unde au fost prelevate probe, situația infectărilor depistate este următoarea: București – 3.590 de cazuri, Ilfov – 850 de cazuri, Ialomița -503 cazuri, Arad – 709 cazuri, Mehedinți – 233 de cazuri.

În cadrul testării anti-COVID, se recoltează sânge de la persoane sănătoase, care se prezintă la laborator pentru alte analize și care sunt de acord să participe la studiu. În urma analizei, se detectează  anticorpii care arată dacă persoana a fost infectată, mai precizează Institutul, în răspunsul pentru Newsweek România. 

„Studiul de seroprevalență va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare și care vor fi selectate cu pas de eșantionare. Vor fi persoane fără semne și simptome de boala infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale și care își vor exprima consimțământul informat de participare la studiu.

Direcțiile de sănătate publică (DSP) vor selecta la nivelul fiecarui județ și a municipiului București un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Sunt laboratoarele proprii si/sau laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1000 probe/săptămână sau peste 40000 probe/an)

Nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale”, precizează Ministerul Sănătății

DSP-urile organizează colectarea săptămânală a probelor de ser de la laboratoare, însoțite de tabelul de însoțire probe și de documentele de consimțământ semnate de pacienții de la care provin probele, creează codul de bare la nivelul DSPJ pe baza CNP-ului persoanei. Pe baza acestui cod vor putea fi încărcate în platforma Survey123 for ArcGIS informații referitoare la vârstă, sex, județ, localitate, mediu; alocă fiecărei probe selectate codul unic de identificare (județeană) format din abrevierea auto a județului/numărul probei selectate în studiu (cu litere majuscule AG/001); completează operativ în platforma online Survey123 for ArcGIS informațiile despre comorbidități (pe baza răspunsurilor completate de persoană în consimțământul informat), numele laboratorului de unde provin testele, județul de unde este laboratorul, data recoltării.

Probele sunt stocate la o temperatură de minus 20 de grade Celsius, până la transportarea către INSP.

Rezultatele preliminare vor fi disponibile la începutul lunii septembrie. Studiul are reprezentativitate națională pe cele opt regiuni ale României.

Pentru realizarea studiului național, Ministerul Sănătății a alocat INSP 1,6 milioane de lei.

Citește și Ordinul 979/2020, care reglementează modul în care se desfășoară studiul de serovalență.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te