Studiu: Un nou tratament de imunoterapie distruge tumorile de cancer la cap și gât

DE Elena Andrei | 11.10.2021 - 20:15
Studiu: Un nou tratament distruge tumorile de cancer la cap și gât /foto: medical news

O combinație de medicamente determină dispariția tumorilor la unii pacienți cu boli terminale, a constatat un studiu al Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR), Londra și Royal Marsden.

SHARE

Un nou tratament împotriva cancerului poate elimina tumorile pacienților cu cancer la cap și gât, bolnavi în faza terminală.

Tratamentul constă într-un cocktail de medicamente pentru imunoterapie, valorificând sistemul imunitar al pacienților pentru a-și ucide propriile celule canceroase, astfel determinând „o tendință pozitivă de supraviețuire”, potrivit cercetătorilor.

Combinația de medicamente nivolumab și ipilimumab a dus la o reducere a dimensiunii tumorilor la pacienții cu cancer la cap și gât bolnavi în fază terminală. La unii, cancerul lor a dispărut cu totul, medicii constatând că nu mai există niciun semn detectabil de boală.

Combinarea celor două medicamente imunoterapeutice s-ar putea dovedi o nouă armă eficientă împotriva mai multor forme de cancer avansat, cred experții.

Citește și

Experții confirmă: Vaccinarea reduce cu 90% riscul de spitalizare pentru Covid

Lovitură pentru conspiraționiști: studiile despre beneficiile ivermectinei, falsificate (BBC)

 

Rezultatele altor studii ale combinației de medicamente au sugerat anterior beneficii similare pentru pacienții cu cancer la rinichi, piele și colon.

Pe lângă creșterea șanselor de supraviețuire pe termen lung a pacienților, au spus oamenii de știință, imunoterapia are mult mai puține efecte secundare comparativ cu natura adesea istovitoare a chimioterapiei „extreme”, care este tratamentul standard oferit multor pacienți cu cancer avansat.


Rezultatele studiului de fază 3, care au implicat aproape 1.000 de pacienți cu cancer la cap și gât, au fost „semnificative din punct de vedere clinic”, a comunicat ICR, cu unii pacienți care trăiesc luni sau ani mai mult și suferă mai puține efecte secundare.

„Acestea sunt rezultate promițătoare”, a declarat pentru Guardian prof. Kristian Helin, directorul executiv al ICR.

„Imunoterapiile sunt tratamente mai agreabile și mai inteligente, care pot aduce beneficii semnificative pacienților.”

Aproximativ 12.000 de persoane din Marea Britanie sunt diagnosticate cu cancer de cap și gât în fiecare an, cu multe în stadii avansate.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.