Studii noi: protecțiile de plastic din magazine nu protejează de COVID. Din contră

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 26.08.2021 - 18:22
Studii noi: protecțiile de plastic din magazine nu protejează de COVID. Din contră. FOTO: Inquam Photos/George Călin

Magazinele, restaurantele, frizeriile și școlile s-au umplut de panouri din pexiglas montate pentru ca oamenii să nu transmită de la unii la alții infecția cu coronavirus. Un studiu arată că, de fapt, efectul obținut este exact pe dos.

SHARE

Precauțiile împotriva Covid-19 au transformat lumea într-un loc cu multe bariere din plastic, care separă vânzătorii de cumpărători, clienții la saloanele de coafură sau elevii în sălile de clasă de clasă. Intuitia ne-a spus că un scut din plastic ar fi protector împotriva germenilor.

Dar oamenii de știință care studiază aerosolii, fluxul de aer și ventilația afirmă că de cele mai multe ori barierele nu ajută și, probabil, oferă oamenilor un fals sentiment de securitate. Iar uneori pot agrava lucrurile, scrie The New York Times.

Cercetările sugerează că, în unele cazuri, o barieră care protejează un funcționar în spatele unui ghișeu poate redirecționa germenii către un alt lucrător sau client. Șirurile de scuturi din plastic transparent, precum cele pe care le-ați putea găsi într-un salon de unghii sau o sală de clasă, pot împiedica, de asemenea, fluxul normal de aer și ventilația.

În condiții normale, în magazine, săli de clasă și birouri, particulele de respirație expirate se dispersează, transportate fiind de curenții de aer și, în funcție de sistemul de ventilație, sunt înlocuite cu aer proaspăt la fiecare 15-30 de minute.

Dar ridicarea barierelor din plastic poate schimba fluxul de aer dintr-o cameră, poate perturba ventilația normală și poate crea „zone moarte”, unde particulele de aerosoli virali se pot acumula și deveni foarte concentrate.

„Dacă aveți o pădure de bariere într-o sală de clasă, aceasta va interfera cu ventilația adecvată a acelei camere”, a declarat Linsey Marr, profesor de inginerie civilă și de mediu la Virginia Tech și unul dintre cei mai mari experți din lume în transmiterea virală, pentru The New York Times.

 „Aerosolii tuturor vor fi prinși și blocați acolo și se vor acumula și vor ajunge să se răspândească dincolo de propriul birou.”

Citește și: Americanii, față în față cu „clonele” talibane, care poartă echipament USA, la aeroportul din Kabul

Concluziile studiilor nu sunt liniștitoare

Există unele situații în care scuturile transparente ar putea oferi protecție, dar depinde de o serie de variabile. Barierele pot împiedica ca picăturile mari expulzate în timpul tusei și strănuturilor să stropească pe alții.

Dar Covid-19 se răspândește în mare parte prin particule de aerosoli nevăzute. Deși nu există prea multe cercetări din lumea reală cu privire la impactul barierelor transparente și riscul de răspândire a bolilor, oamenii de știință din Statele Unite și Marea Britanie au început să studieze problema, iar concluziile nu sunt liniștitoare.

Un studiu publicat în iunie și condus de cercetători de la Johns Hopkins, de exemplu, a arătat că ecranele de pexiglas din sălile de clasă erau asociate cu un risc crescut de infecție cu coronavirus. Într-un district școlar din Massachusetts, cercetătorii au descoperit că separatoarele de plexiglas din biroul principal împiedicau fluxul de aer.

Un studiu privind școlile din Georgia a constatat că barierele au avut un efect redus asupra răspândirii coronavirusului în comparație cu îmbunătățirile de ventilație și masca de protecție.

Înainte de pandemie, un studiu publicat în 2014 a constatat că separatoarele de birou folosite în trecut în zonele open-space erau printre factorii care ar fi putut contribui la transmiterea de boli în timpul unui focar de tuberculoză în Australia.

Citește și: Motreanu: Salariații ce au grijă de o persoană grav bolnavă, concediu de cinci zile lucrătoare pe an

Protecție, doar când persoana tușește sau strănută

Cercetătorii britanici au efectuat studii de modelare care simulează ce se întâmplă atunci când o persoană dintr-o parte a barierei - de exemplu, un client într-un magazin - expiră particule în timp ce vorbește sau tușește, în diferite condiții de ventilație. Ecranul este mai eficient atunci când persoana tușește, deoarece particulele mai mari au un impuls mai mare și lovesc bariera.

Dar când o persoană vorbește, ecranul nu prinde particulele expirate - care plutesc în jurul său. În timp ce funcționarul din magazin poate evita o lovitură imediată și directă, particulele sunt încă în cameră, prezentând un risc nu doar pentru același funcționar ci și pentru alții care pot inhala aerul contaminat.

„Aerosolii mai mici călătoresc peste ecran și se amestecă în aerul camerei în aproximativ cinci minute”, a declarat Catherine Noakes, profesor de inginerie de mediu pentru clădiri la Universitatea din Leeds în Anglia. „Aceasta înseamnă că, dacă oamenii interacționează mai mult de câteva minute, ar fi probabil expuși la virus indiferent de ecran.”

 Dr. Noakes a menționat că ridicarea barierelor poate părea o idee bună, dar poate avea consecințe negative neintenționate. Ea a realizat un studiu publicat în 2013 care a analizat efectul despărțirilor dintre paturile din spitale. Studiul a arătat că, în timp ce unii oameni erau protejați de germeni, pereții despărțitori canalizau aerul infectat din cameră către alții.

Astfel, în timp ce un angajat din spatele unei bariere transparente ar putea fi scutit de unii germeni ai clientului, un angajat din apropiere sau clienții aflați la coadă ar putea fi expuși. Dr. Noakes a menționat că majoritatea ecranelor pe care le-a văzut sunt „prost poziționate și este puțin probabil să fie de mare ajutor”.

„Cred că aceasta poate fi o problemă specială în locuri precum sălile de clasă în care elevii sunt prezenți pentru perioade mai lungi de timp”, a spus dr. Noakes. „Un număr mare de protecții din plastic individuale împiedică fluxul de aer și creează buzunare cu risc mai mare și mai mic, greu de identificat.”

Modelul fumului de țigară

Pentru a înțelege de ce ecranele au adesea un efect redus asupra protejării oamenilor împotriva particulelor de aerosoli, ajută să ne gândim la respirația expirată ca un fum de țigară, a explicat dr. Marr.

„O modalitate de a te gândi la barierele din plastic este că acestea sunt bune pentru blocarea unor lucruri precum bile de scuipat, dar ineficiente pentru lucruri precum fumul de țigară.

Fumul pur și simplu se învârte în jurul lor, așa că va acorda persoanei de cealaltă parte puțin mai mult timp înainte de a fi expus fumului.

Între timp, oamenii de aceeași parte cu fumătorul vor fi expuși la mai mult fum, deoarece barierele îl prind de acea parte până când are șansa de a se amesteca în tot spațiul. ”

Problema, spun experții, este că majoritatea persoanelor responsabile de ridicarea barierelor în birouri, restaurante, saloane de unghii și școli nu fac acest lucru cu ajutorul experților ingineri care pot evalua fluxul de aer și ventilația pentru fiecare cameră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te