STUDIU Narcisiștii și psihopații sunt categoriile principale de oameni care refuză masca

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 28.07.2020 - 14:42
Foto Getty Images

Două studii recente au analizat relația dintre trăsăturile de personalitate și reacțiile la restricțiile instituite pentru a încetini răspândirea coronavirusului COVID-19.

SHARE

Cercetătorii polonezi susțin că oamenii care dețin așa-numitele trăsături de personalitate  din „Triada întunecată” - narcisism, psihopatie și machiavelism – sunt mai puțin dispuse să respecte restricțiile sau să se angajeze în măsuri preventive împotriva pandemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat rolul redus pe care îl au trăsăturile de personalitate în răspunsul general la restricțiile pandemice, cum ar fi obligativitatea de a purta mască pe față și cerințele de distanțare socială.

Ambele studi au analizat în total personalitatea a mai mult de o mie de persoane din Polonia și au fost publicate în revista academică Personality and Individual Differences, potrivit Newsweeek.

Cercetătorii Bartłomiej Nowaka și Paweł Brzóska, de la Universitatea SWPS de Științe Sociale și Umaniste din Polonia, împreună cu co-autori din alte universități, au studiat 755 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 78 de ani în a doua jumătate a lunii martie, în a treia și a patra săptămână de restricții impuse de guvernul polonez.

Studiul a folosit o combinație de instrumente de diagnostic existente pentru evaluarea trăsăturilor și o „scară de credință în sănătate” modificată pentru a evalua percepțiile oamenilor cu privire la gravitatea și susceptibilitatea acestora la COVID-19.

Cercetătorii au pus întrebări pentru a determina cât de deschiși sunt participanții (pe o scară unu-la-patru, de la „cu siguranță nu” la „cu siguranță da”) să se angajeze atât în ​​măsuri preventive, cum ar fi decontaminarea, cât și acțiuni de stocare exagerată a alimentelor.

Respondenții care prezintă trăsăturile de narcisism, machiavelism și psihopatie, prezente la oamenii predispuși la infracțiuni, la cei care prezintă mai puțină compasiune și la cei care au tendințe de conducere periculoase - sunt mai puțin dispuși de a lua măsuri preventive.

Persoanele cu trăsături din Triada Întunecată au considerat mai des că sunt foarte sensibile la virus, dar au crezut și mai puțin în eficacitatea propriilor acțiuni de protecție, date care „au explicat parțial” reticența lor de a lua măsuri preventive precum spălarea frecventă a mâinilor și limitarea călătoriilor inutile în afara casei.

„Participanții par să fie preocupați de aspecte negative ale prevenției și nu iau în considerare beneficiile acesteia”, au scris cercetătorii.

Rezultatele corespund cercetărilor anterioare asupra persoanelor cu trăsături de personalitate din Triada Întunecată, care au tendința de a fi mai impulsive, cu vedere scurtă, foarte competitive și dispuse să își asume riscuri.

Trăsăturile au fost chiar legate de rezultatele proaste ale sănătății la acești oameni, inclusiv de o speranță de viață mai scurtă.

Studiile integrale pot fi citit aici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te