Studiu britanic: Risc de cheaguri mult mai mic de la vaccin decât de la SARSCoV

DE Elena Andrei | 28.08.2021 - 17:13
Risc de cheaguri mult mai mic de la vaccin decât de la SARSCoV /Foto: reuters

Riscul de coagulare a sângelui după vaccinul anti-Covid AstraZeneca sau Pfizer, apărut în ocazii foarte rare, este mult mai mic decât cel apărut din cauza noului coronavirus, arată un studiu la scară largă realizat de cercetători de la Universitatea din Oxford.

SHARE

Temerile legate de cazurile rare de coagulare a sângelui au determinat unele țări să excludă sau să limiteze administrarea vaccinului AstraZeneca dezvoltat de Oxford, Marea Britanie, recomandând persoanelor sănătoase sub 40 de ani să primească vaccinuri alternative.

Studiul publicat în jurnalul medical British Medical Journal a examinat datele privind 29 de milioane de persoane din Anglia vaccinate între decembrie 2020 și aprilie 2021.

S-a constatat un risc foarte mic de apariție a unor condiții de coagulare care ar putea duce la spitalizare sau la moarte la scurt timp după primele doze de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer.

Citește și

Valul 4. Am trecut din nou peste pragul de 1.000 de cazuri de infectare COVID-19 pe zi

Varianta Delta a Covid-19 dublează riscul de spitalizare

 

Dar a concluzionat că riscurile majorității afecțiunilor au fost „substanțial mai mari și mai prelungite” după infecția cu COVID-19.

Studiul s-a concentrat asupra legăturii dintre vaccinul AstraZeneca și tromboza sinusului venos cerebral (CVST) sau cheaguri de sânge din creier.

Oamenii de știință au constatat că au existat 66 de cazuri de tromboembolism venos din 10 milioane care au primit vaccinul AstraZeneca și 12.614 în rândul celor care au avut virusul.

De asemenea, studiul a constatat că vaccinul AstraZeneca a fost asociat cu 107 cazuri de trombocitopenie sau cu niveluri scăzute de trombocite la 10 milioane de persoane. Dar cifra pentru cei infectați cu virusul a fost de 934.

Vaccinul Pfizer a fost asociat cu 143 de cazuri de accident vascular cerebral la 10 milioane, în timp ce infecția COVID a fost legat de 1.699 de cazuri de accident vascular cerebral. 

Studiul a mai arătat că riscurile crescute asociate cu vaccinul au fost doar pe termen scurt, în timp ce infecția cu virus a fost asociată cu un risc crescut pentru întreaga perioadă de 28 de zile examinată.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.