Spitalul pentru leproși din Tichilești cere în donații în varză şi castraveţi

DE Octavia Constantinescu | 28.09.2018 - 13:55
Spitalul din Tichilești mai are doar 10 bolnavi. Foto Facebook

Angajaţii singurului spital din ţară care îngrijeşte bolnavi cu lepră, din Tichileşti -Tulcea, au făcut apel către cei care îşi permit să doneze alimente, în special varză şi castraveţi, deoarece banii pentru asigurarea hranei ultimilor 10 pacienţi sunt insificienţi.

SHARE

Spitalul de la Tichileşti mai are 10 bolnavi de lepră, ultimii din România, majoritatea bătrâni. Angajaţii s-au gândit să facă un apel pe un grup de pe Facebook, adresându-se în special ţăranilor dobrogeni. Postarea a strâns sute de comentarii, iar zeci de persoane au sărit să-şi ofere necondiţionat sprijinul.

„Bună ziua! Vă scriu în speranţa că sunt gospodari care pot şi îşi doresc să facă un bine. Aş vrea să îi rog să doneze sau să dăruiască sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din Romania care îngrijeşte bolnavi de lepră - Spitalul Tichileşti (Isaccea, judeţul Tulcea). În prezent mai avem 10 pacienţi internaţi. Problema este că statul alocă doar 11 lei/ zi/ om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, şi preţurile la alimente sunt aşa cum ştim cu toţii. Dacă e cineva dispus să doneze, să ştiţi că nu avem nevoie de cantităţi mari, ci doar cât să punem pentru iarnă nişte castraveţi la murat, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi şi gem. Orice e binevenit. Totul pentru 10 persoane. Putem veni noi (angajaţii) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanţa, Brăila, Galaţi. Sau, dacă doriţi să ne vizitaţi, să ne cunoaşteţi, vă aşteptăm cu drag”, a scris, pe Facebook, unul dintre angajații spitalului.

Zeci de persoane au răspuns acestui apel, potrivit Mediafax, iar cea care a făcut postarea a declarat ulterior că acesta a fost o cerere de ajutor, şi nu un apel disperat, pentru că oamenii de la Tichileşti au tot ce le trebuie pentru o viaţă mai bună.

„A fost presupunerea că nu o să ia atât de multă amploare. Încercam să obţin de la agricultorii din zonă câteva produse, nimic mai mult. Nu am presupus că va lua aşa amploare şi am rămas profund impresionată. (…) Nu trebuie să plângeţi. Noi avem grijă ca aceşti oameni să aibă tot ce le trebuie. Încercăm doar sa le oferim tot ce are orice om acasă la el. Doar că la alimente e mai greu. Mai ales de sărbători. Tocmai de aceea încercăm să facem rost de ceva provizii ca să putem asigura mâncare de calitate. Că din 11 lei de om nu prea poţi lua un iaurt de calitate sau o bucată de carne bună”, spune semnatara postării.

Ea a precizat că ideea a fost de a face câteva provizii pentru iarna - zarzavat, gemuri, castraveţi muraţi, varza murată, legume puse la congelator, pentru ca apoi, din banii destinaţi asigurării normei de hrană, să le poată fi asigurate pacienţilor produse de calitate superioară.

„Există această problemă, de 11 lei, care mă limitează şi nu-mi dă voie să introduc în lista zilnică de alimente mai mult decât este prevăzut. Este singura problemă, nu este un apel disperat sau la milă. (…) Noi încercăm să le asigurăm pacienţilor noştri ceea ce avem şi acasă - că este de sărbători, că este post, de Crăciun sau Paşti… Numai că este imposibil. Din 11 lei nu poţi să iei o carne mai de calitate, sau produse mai bune, dar mai scumpe pentru că nu-ţi permiţi. (…) Ne-am dorit pentru ei să mănânce mai sănătos şi să pot să fac şi provizii de iarnă pentru ca din diferenţa de bani să pot să le iau produse mai puţine, dar de calitate”, a declarat angajata spitalului, precizând că pacienţii nu au alte probleme deosebite, care să necesite o alimentaţie specială.

Potrivit acesteia, altele sunt problemele reale ale spitalului, între care cea mai importantă este numărul mic de angajaţi.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -