Sezonul alergiilor se simte mai rău anul acesta. Iată de ce și ce puteți face să le ameliorați

DE Elena Andrei | 27.04.2023 - 19:13
Alergii de sezon-Foto: Pexels-karolina-grabowska

Milioane de oameni suferă de alergii, în general la polen, care a crescut în ultimele trei decenii cu 20% și va crește cu 200% până la sfărșitul secolului.

SHARE

Peste 25 de milioane de americani suferă de mâncărimi la ochi, nas congestionat și alte simptome de alergie declanșate de polenul sezonier, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Acest număr a fost în creștere în ultimele decenii, cauzat de creșterea cantității de polen și de anotimpurile calde mai lungi, a declarat dr. Clifford Bassett, director medical al Allergy & Asthma Care din New York.

Sezonul alergiilor se simte mai rău anul acesta

Cantitatea de polen a crescut cu 20% în ultimele trei decenii din cauza schimbărilor climatice și se estimează că va crește cu 200% până la sfârșitul secolului, potrivit unui studiu publicat în Nature în 2022.

Autorii au prezis că persoanele cu alergii sau probleme respiratorii preexistente pot constata că simptomele lor devin mai severe și mai mulți oameni vor dezvolta  alergii sezoniere în următoarele decenii.

Persoanele cu astm bronșic pot prezenta, de asemenea, simptome mai severe pe măsură ce iritanții de mediu cresc și mai mulți dintre ei vor avea nevoie de medicamente pentru a-și gestiona sănătatea, a raportat anterior Morgan McFall-Johnson pentru Insider.

Plantele folosesc dioxidul de carbon, un „gaz cu efect de seră”, pentru fotosinteză și pentru a produce zaharuri care le stimulează creșterea.

La nivelurile crescute de CO2, plantele produc mai mult polen decât înainte, potrivit unui raport publicat de Environmental Health Perspective.

Principala sursă de emisii de carbon – extracția și arderea combustibililor fosili – contribuie, de asemenea, la poluarea generală a aerului și la încălzirea planetei.

Diverși alți poluanți pot interacționa cu polenul din aer, agravând severitatea simptomelor alergice.

„În fiecare primăvară din anii 1940, sezonul alergiilor a început mai devreme și s-a terminat mai târziu”, a spus Bassett, ceea ce înseamnă mai multă expunere la alergeni și iritanți. 

Măsuri de ventilare eficientă a locuințelor și filtre de aer

Un sezon de alergii mai lung înseamnă, de asemenea, că diferite specii de plante produc polen aproximativ în același timp, ceea ce multiplică riscurile pentru persoanele alergice, potrivit studiului Nature 2022.

Astmul, declanșat de polen și poluanți, este mai răspândit în rândul minorităților rasiale și al familiilor care trăiesc sub pragul sărăciei, în clădiri prost ventilate din zonele cu niveluri ridicate de poluare, crescând riscul de probleme respiratorii, în special în timpul sezoanelor alergice mai lungi, potrivit Climate Central.

Bassett recomandă persoanelor care suferă de alergii, pe lângă medicația prescrisă de specialiști, acolo unde este cazul, să investească în produse precum filtrele de aer și să ventileze eficient locurile unde petrec mai multe ore pe zi.

De asemenea, factorii declanșatori cunoscuți pot fi evitați prin protecția căilor de acces al alergenilor, chiar înainte de a prezenta simptome, pentru că tot mai mulți oameni se vor trezi cu alergii în următorii ani. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te