Şase cabinete stomatologice şcolare, redeschise în Capitală

DE Alex Darvari | 01.07.2020 - 20:55

Şase cabinete stomatologice şcolare, câte unul în fiecare sector al Capitalei, au fost redeschise începând de miercuri, informează Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) într-un comunicat remis presei.

SHARE

Programul de funcţionare al celor şase cabinete stomatologice este 8,00 - 15,00, în zilele de luni, miercuri şi vineri, şi 11,00 - 18,00, în zilele de marţi şi joi.

Potrivit sursei citate, activitatea în cabinetele stomatologice redeschise se derulează cu asigurarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea sănătăţii copiilor şi cadrelor medicale, în contextul pandemiei de COVID-19.

Şcolile unde elevii din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Bucureşti pot merge pentru a-şi rezolva problemele stomatologice, precum şi numerele de telefon la care se pot face programările sunt: Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" din Sectorul 1 (tel: 0752.154.701), Colegiul Naţional "Cantemir Vodă" din Sectorul 2 (tel: 0752.263.601), Şcoala Gimnazială Nr. 20 din Sectorul 3 (tel: 0751.191.901), Şcoala Gimnazială Nr. 79 din Sectorul 4 (tel: 0754.206.301), Colegiul Tehnic "Dumitru Moţoc" din Sectorul 5 (tel: 0753.123.901), Şcoala Gimnazială Nr. 174 "Constantin Brâncuşi" din Sectorul 6 (tel: 0753.157.701).

Potrivit ASSMB, în aceste cabinete stomatologice şcolare, copiii pot beneficia de tratamente precum sigilări, detartraje, tratament carii, extracţii dentare, în toate situaţiile intervenţiile fiind gratuite.

Regulile după care funcţionează cabinetele stomatologice redeschise începând de miercuri sunt următoarele: este obligatorie respectarea unui interval de cel puţin 20 de minute între pacienţi; anunţarea persoanei care solicită programarea, ca pacientul (copilul) să vină însoţit de un singur reprezentant legal/aparţinător; informarea pacienţilor/reprezentanţilor legali ai pacienţilor cu privire la noile reguli privind procedurile adoptate la nivelul cabinetului, prin telefon; afişarea măsurilor şi a procedurilor de protecţie la intrarea în cabinetul stomatologic, inclusiv a măsurilor de distanţare socială pentru a se asigura că toţi pacienţii care intră în cabinet le respectă; pacienţilor şi reprezentanţilor legali ai acestora li se va comunica respectarea măsurilor de protecţie anti-COVID-19 şi li se vor pune la dispoziţie dezinfectanţi pe bază de alcool 60-95%.

Totodată, personalul medical are obligaţia de a efectuarea un triaj epidemiologic telefonic centrat pe identificarea eventualelor semne clinice ale infecţiei cu SARS-CoV-2 (tuse, febră, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie), precum şi pe riscul de a fi infectat (persoane aflate în autoizolare/carantină, contacţi ai acestora sau contacţi ai persoanelor cu semne caracteristice infecţiei cu SARS-CoV-2), conform chestionarului prevăzut în Ordinul nr. 873/2020 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 828/2020 privind măsurile de organizare şi desfăşurare a activităţii la nivelul cabinetelor stomatologice şi la nivelul unităţilor sanitare non-COVID pe perioada stării de alertă.

De asemenea, însoţitorul/aparţinătorul se va supune aceloraşi reguli/proceduri ca şi pacientul; atât pacientului cât şi însoţitorului li se va măsura temperatura în zona frunţii înainte de intrarea în cabinetul stomatologic.

În cazul în care temperatura este sub 37,3 grade Celsius, pacientul şi, după caz, însoţitorul pot intra în cabinet, iar dacă nu au mască, li se înmânează una.

Dacă temperatura este peste 37,3 grade Celsius, se reia măsurarea acesteia şi dacă valoarea se menţine, se va renunţa la programare.

La intrarea în cabinetul stomatologic există în permanenţă un covoraş îmbibat în dezinfectant pe bază de clor.

Pacientul şi însoţitorul vor fi îndrumaţi să procedeze la igienizarea mâinilor cu apă şi săpun/soluţii antiseptice tegumentare pe bază de alcool 60-95% şi va completa şi va semna chestionarul pentru triajul epidemiologic.

Pacientul va completa şi va semna chestionarul de evaluare a stării generale ale cărui elemente minime sunt prevăzute de Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 3/2013.

Înainte şi după terminarea tratamentului, pacienţii/însoţitorii vor purta mască.

Potrivit ASSMB, personalul medical va realiza dezinfecţia completă a echipamentelor stomatologice (unitul stomatologic, aparatul de radiologie, corpuri de mobilier, scaune, lampă fotopolimerizabilă etc.) cu substanţe biocide cu efect virucid conform instrucţiunilor producătorului.

Personalul medical va curăţa şi va dezinfecta piesele de mână, cât şi echipamentele de protecţie reutilizabile (de exemplu, ochelari de protecţie, vizieră, ecran protecţie) după fiecare pacient.

Până în luna martie 2020, momentul apariţiei virusului SARS-CoV-2 în România, în cadrul Reţelei de Medicină Şcolară a ASSMB funcţionau 157 de cabinete stomatologice în şcoli, licee şi universităţi de stat, deservite de 156 medici şi 126 de asistenţi medicali.

"Pe parcursul ultimului an şcolar, 2019-2020, până la întreruperea sa bruscă în luna martie, în cadrul acestor cabinete au fost realizate aproape 350.000 de tratamente şi 50.000 de consultaţii. În ceea ce priveşte Campania de Sigilare Gratuită a Molarului de şase ani, începută în toamna anului trecut, au fost realizate peste 5.000 de astfel de tratamente, pentru aproximativ 2.200 de copii din Bucureşti", afirmă acceaşi sursă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te