România a primit doze din lotul AstraZeneca suspendat în Italia. Gheorghiță: Așteptăm detalii

DE Miruna Moldoveanu | 15.03.2021 - 14:34
În România au ajuns doze din lotul AstraZeneca suspendat în regiunea Piemont/FOTO: Facebook/Guvernul României

România a primit vaccin din lotul AstraZeneca suspendat duminică în regiunea Piemont din nordul Italiei, după decesul unui profesor vaccinat cu o zi înainte. Valeriu Gheorghiță spune că așteaptă mai multe detalii despre acest lot.

SHARE

Regiunea Piemont din nordul Italiei a anunţat duminică după-amiază continuarea vaccinării cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, a cărui administrare o suspendase puţin timp, în cursul zilei, după decesul unui profesor vaccinat sâmbătă. Dar lotul ce corespunde vaccinului cu care a fost inoculată persoana decedată a fost suspendat, fiind vorba despre lotul ABV5811.

Și România a primit vaccin AstraZeneca din lotul ABV5811.

Citește și: Topul VIP-urilor din bilanțul DNA. Condamnații de la vârful statului. Bilanț șocant: sute de corupți

“Avem şi noi acest lot în România. Avem nevoie de mai multe detalii, nu înţeleg de ce, de pildă, s-a luat această decizie doar într-o anumită regiune a Italiei, probabil că aici există diferenţe din punct de vedere al lanţului de distribuţie.

Lotul Astrazeneca a fost suspendat doar într-o regiune a Italiei

Practic, în înţelegerea mea atunci când se ridică o suspiciune asupra unui lot se sistează vaccinarea cu acel lot la nivel naţional, şi nu doar într-o anumită regiune.

Citește și: Vrei să vinzi elicoptere la IGSU, te aliezi cu prietenul lui Arafat. Potul: 273 milioane euro

Astăzi există o şedinţă extraordinară a şefilor agenţilor naţionale a medicamentului la nivel european şi vom avea acces la nişte concluzii ale acestei şedinţe pentru că până la urmă este firesc să existe un demers comun, european şi o decizie comună a statelor membre europene”, a declarat luni, la Digi 24, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

"Până la această dată recomandarea este una de a continua vaccinarea cu acest tip de vaccin.

Săptămâna trecută, 12 țări au decis să oprească temporar administrarea vaccinului AstraZeneca. Una dintre acestea este Italia, după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbați care au fost recent vaccinați cu acest ser. Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a precizat anterior că suspendarea administrării acestui vaccin este o măsură "de precauție”, adăugând că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin și "evenimentele adverse grave” survenite ulterior, potrivi HotNews.

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.