Revista Nature: Pandemia COVID nu se va încheia cu mutația Omicron

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.02.2022 - 20:21
Inquam Photos / Octav Ganea

Cercetătorii consultați de revista Nature avertizează că Omicron nu va încheia pandemia. Pentru a ajunge la endemie, adică să trăim cu virusul, trebuie să ne asumăm un număr de decese și, de asemenea, trebuie ca următoarele mutații să fie blânde.

SHARE

Organizația Mondială a Sănătății și mulți cercetători au sugerat că răspândirea rapidă a variantei Omicron a coronavirusului ar putea semnala sfâșitul pandemiei, pentru că imunitatea de turmă va fi atinsă rapid.

Cu toate acestea, cercetătorii consultați de revista Nature avertizează că situația rămâne volatilă.

Strategiile diferite de vaccinare, gradul diferit de imunizare a populației, ratele fluctuante de infectare și decese au creat un peisaj imunologic extrem de divers. Deci, cum se va încheia? Nu cu Omicron, spun cercetătorii consultați de Nature.

„Nu va fi ultima mutație, iar următoarea tulpină va avea alte caracteristici”, a explicat Graham Medley, cercetător care studiază modele de infectare, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, care consiliază Guvernul Marii Britanii în problema pandemiei. 

Numărul de infectări cu Omicron se poate dubla în mai puțin de două zile, mult mai rapid decât orice altă mutație a coronavirusului, ducându-i pe experții în sănătate publică la asemănarea Omicron cu gripa. 

Citește și: Școala continuă cu prezență fizică în toată țara, în ciuda exploziei de cazuri de COVID | Newsweek Romania

A doua zi consecutivă cu peste 100 de decese de COVID în 24 de ore. Peste 32.600 de noi infectări | Newsweek Romania

„Nu am mai văzut așa ceva și nu o poți învinge doar cu vaccinul. Chiar dacă ai putea vaccina pe toată lumea, vaccinul are nevoie de două săptămâni pentru a atinge eficiența maximă și, până atunci, virusul continuă să se răspândească”, a explicat Christina Pagel, care se ocupă cu analizarea datelor de sănătate publică la University College London.

„Fie iei măsuri restrictive foarte devreme, fie nu faci nimic. Dacă aștepți să vezi ce se întâmplă, e prea târziu”, a arătat ea.

Cercetătorii consultați de Nature au explicat că, având în vedere că este puțin probabil ca virusul să dispară complet, COVID-19 va deveni endemică.

„Așteptarea generală este că vom avea suficientă populație imunizată încât mortalitatea va fi foarte scăzută”, a explicat Sebastian Funk, epidemiolog la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Citește și: GRAFIC Au apărut în România primele 13 cazuri de BA.2, varianta mai infecțioasă a mutației Omicron | Newsweek Romania

 

Ca să învățăm să trăim cu virusul trebuie să ne asumăm un anumit număr de decese 

Tranziția spre endemie sau „învățăm să trăim cu virusul”, fără restricții și măsuri de protecție, va fi dificilă. Parțial, pentru că nici un model de infectare elaborat de cercetători, până în prezent, nu reușește să ofere predicții pentru mai mult de câteva săptămâni. Un alt motiv este că endemia reflectă și capacitatea societăților de a-și asuma un anumit număr de decese în timpul necesar pentru ca populația unei țări să atingă imunitatea de turmă.  

În opinia lui Mark Woolhouse, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh, UK, de asemenea consilier al Guvernului UK, COVID-9 va deveni endemică atunci când majoritatea adulților va fi protejată împotriva formelor grave ale bolii din cauză că a fost expusă la boală în mod repetat în copilărie, dezvoltând imunitate naturală. Acest lucru va dura decenii, ceea ce înseamnă că mulți vârstnici din prezent vor rămâne extrem de vulnerabili în fața bolii și, cel mai probabil, vor avea nevoie în continuare de vaccin.

Această strategie are, de asemenea, hibele sale. O parte din cei expuși la virus în copilărie va dezvolta sindromul long-COVID și, de asemenea, acest model se bazează pe faptul că cei mai mulți copii infectați vor dezvolta forme mai puțin grave când vor contracta virusul.

Cu toate acestea, nimeni nu poate garanta că umătoarea mutație a coronavirusului va fi blândă, deși Julian Tang, expert în virusologie la Leicester Royal Infirmary, UK, a arătat că, până acum, aceasta a fost evoluția COVID.

Citește și: GRAFICE Cum scade vaccinarea, în timp ce cazurile COVID cresc. Booster-ul, de 4 ori peste prima doză | Newsweek Romania

 

Date noi despre Omicron puteți citi și mai jos: 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.