Recomandare dintr-un studiu semnat și de dr. Gheorghiță: Transparență completă în vaccinare

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 11.03.2021 - 18:08
Recomandare dintr-un studiu semnat și de dr. Gheorghiță: Transparență completă în vaccinare. Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Recomandare dintr-un studiu semnat și de dr. Gheorghiță: Transparență completă în vaccinare. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Îngrijorarea că unele persoane pot obține beneficii pentru sănătate în detrimentul celor mai puțin norocoși trebuie abordată cu transparență completă, este recomandarea dintr-un studiu publicat în februarie, semnat de mai mulți epidemilogi români și de dr. Valeriu Gheorghiță.

SHARE

Distribuția necontrolată a vaccinului anti COVID-19 și informațiile despre persoane „care sar coada” au potențialul de a genera neîncredere și de a provoca neliniște publică, susține un studiu semnat de 8 specialiști români, printre care și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.

„Într-adevăr, există numeroase cazuri ale acestui fenomen care apar în întregul sistem de sănătate din România, deoarece listele de așteptare sunt vulnerabile la corupție.

Ca atare, îngrijorarea că unele persoane pot obține beneficii pentru sănătate în detrimentul celor mai puțin norocoși trebuie abordată cu transparență completă.

Citește și: Instituțiile din România, cele mai netransparente din Europa. Site-urile publice, o bătaie de joc

Rezolvarea acestei probleme rămâne esențială pentru ca programul de vaccinare COVID-19 să aibă succes în România, deoarece este adesea invocat de susținătorii diferitelor teorii ale conspirației sau ale mișcării anti-vaccinare.

Transparența și comunicarea clară vor servi, de asemenea, ca principalii piloni ai campaniilor educaționale care vizează îmbunătățirea încrederii publicului în vaccinuri”, menționează cercetătorii. 

Cei opt semnatari ai studiului sunt dr. Valeriu Gheorghiță, epidemiologul Emilian Popovici, dr. Răzvan Cherecheș, Ovidiu Covaciu, psihiatrul Gabriel Diaconu, din România, plus dr. Ștefan Dascălu, din Marea Britanie, și Oana Geambașu, din SUA. Studiul a fost publicat pe 10 februarie.

Citește și: Comitetul de Coordonare a Vaccinării, primele precizări despre scandalul vaccinărilor

Soluțiile celor 8 medici

După ce analizează problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate românesc în campanie de vaccinare, cei opt medici oferă și câteva soluții pentru rezolvarea lor. 

Astfel, potrivit documentului, problemele potențiale legate de logistica transportului și depozitării trebuie abordate centralizat, iar obstacolele actuale în calea infrastructurii de livrare trebuie identificate și abordate. Implicarea personalului militar în acest proces poate depăși majoritatea acestor provocări.

„Infrastructura actuală și rețeaua de informare referitoare la imunizări trebuie să fie dezvoltată continuu pentru a satisface cerințele vaccinării COVID-19. Unele dintre resursele disponibile în prezent au potențialul de a fi adaptate pentru cerințele viitoare, iar fezabilitatea unor astfel de acțiuni va trebui evaluată cu atenție.

Locațiile și părțile interesate implicate în imunizare trebuie să fie clar definite. Mai mult, publicul român trebuie să fie informat cu privire la responsabilitățile fiecărei părți interesate pe tot parcursul procesului de implementare a vaccinului”, menționează studiul. 

Citește și: MApN, despre vaccinările în sistem: Nu se poate vorbi de vreun privilegiu, ci de normalitate

De asemenea, medicii recomandă explicarea în mod corespunzător a modului cum au fost identificate și imunizate grupurile prioritare.

În același timp, trebuie garantat accesul echitabil la vaccinare, iar comunicarea constantă cu privire la acest aspect va fi necesară în timpul campaniei de imunizare COVID-19 din România.

Transparența atât cu privire la modul cum au fost luate deciziile, cât și a implementării lor, împreună cu o comunicare eficientă vor fi cruciale pentru ca o strategie națională de vaccinare să aibă succes și pentru ca oamenii să accepte imunizările”, scriu cei opt specialiști din România și străinătate, printre care și dr. Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Gheorghiță: Ministrul Voiculescu trebuie să spună câte controale s-au făcut. Nu-mi dau demisia

În fine, medicii recomandă un cadru legislativ unitar cu privire la vaccinare pentru a defini sarcinile și responsabilitățile tuturor părților interesate implicate în imunizare.

„Acest lucru nu va oferi doar o bază pentru orice strategie națională de vaccinare, ci va asigura, de asemenea, că toate preocupările potențiale sunt abordate într-un mod clar și transparent.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te