Primul spray nazal pentru anafilaxie, aprobat. Cum se folosește și care sunt reacțiile adverse?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.08.2024 - 08:56
Primul spray nazal pentru anafilaxie, aprobat. Cum se folosește și care sunt reacțiile adverse? - Foto: Profimedia images
Primul spray nazal pentru anafilaxie, aprobat. Cum se folosește și care sunt reacțiile adverse? - Foto: Profimedia images

Primul spray nazal pentru anafilaxie, aprobat. Autoritatea americană de reglementare a aprobat primul spray nazal destinat tratamentului anafilaxiei, afecțiunea care produce reacții alergice severe și care pot pune viața în pericol.

SHARE

Anafilaxia este o reacție alergică extremă ce poate afecta mai multe părți ale corpului și necesită intervenție medicală de urgență.

Primul spray nazal pentru anafilaxie, aprobat

Aceasta se manifestă prin simptome precum urticarie, umflături, mâncărime, vărsături, dificultăți de respirație și pierderea cunoștinței, care apar de obicei la scurt timp după expunerea la alergeni, cum ar fi anumite alimente, medicamente sau înțepături de insecte.

Până acum, epinefrina, singurul tratament eficient pentru anafilaxie, era disponibilă doar sub formă injectabilă.

Vineri, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat un spray nazal care va fi comercializat sub denumirea de Neffy, destinat atât adulților, cât și copiilor cu o greutate de cel puțin 30 de kilograme. Acest spray nazal are potențialul de a reduce bariera accesului rapid la tratament în caz de anafilaxie.

Citește și: Ce ingredient din bere este folosit ca tratament pentru mai multe boli? Este dovedit științific

Aprobarea FDA se bazează pe patru studii efectuate pe 175 de adulți sănătoși, care au demonstrat că Neffy oferă concentrații de epinefrină comparabile cu cele ale produselor injectabile.

Spray-ul a arătat efecte similare asupra tensiunii arteriale și ritmului cardiac, esențiale pentru tratarea anafilaxiei. În plus, studiile au confirmat că Neffy este eficient și pentru copii cu greutăți mai mari de 66 de kilograme.

Cum se folosește corect spray-ul nazal

Neffy este un spray nazal cu doză unică, administrat într-o singură nară. Dacă simptomele nu se ameliorează sau se agravează, se poate administra o a doua doză folosind un nou spray nazal în aceeași nară. Pacienții pot fi necesar să solicite asistență medicală de urgență pentru monitorizare și tratament suplimentar.

Citește și: Un nou medicament pentru cei bolnavi de Alzheimer, aprobat în SUA. Încetinește evoluția bolii

Produsul vine cu câteva avertismente, inclusiv faptul că anumite afecțiuni nazale, cum ar fi polipii sau intervențiile chirurgicale anterioare, pot afecta absorbția medicamentului.

n plus, există precauții pentru persoanele cu afecțiuni coexistente și reacții alergice asociate cu sulfitul.

Cele mai frecvente reacții adverse includ iritarea gâtului, furnicături nazale, dureri de cap și disconfort nazal, dar și alte efecte secundare precum tremor, nas care curge și greață.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te