Prahova: Deficit de cadre medicale la SJU Ploieşti; ministrul Tătaru - prezent la spital

DE Valentin Mirică | Actualizat: 13.07.2020 - 22:51

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut luni o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, care se confruntă cu un deficit de cadre medicale pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID-19, unul dintre sectoarele afectate fiind terapia intensivă.

SHARE

Am fost să fac o evaluare a stării prezente atât COVID, cât şi non-COVID la Spitalul Judeţean, ţinând cont că, dacă acum o lună aveam 76 de cazuri COVID, acum avem peste 800 în judeţul Prahova. (...) Pe Terapie Intensivă avem un deficit de cadre medicale. Atât cât am putut, am detaşat, dar (...) în starea de alertă detaşarea se face doar cu acordul angajatului şi al angajatorului. Era un articol de lege în acel proiect de lege în care specificam că putem face acele detaşări. (...) În acest moment, netrecând legea, rămâne doar la acceptul celui care vrea să fie detaşat sau nu. Sunt două probleme. Câmpina (Spitalul Municipal Câmpina - n.r.) nu poate duce, ca spital, terapia care este aici, investigaţiile care sunt aici, iar aici nu avem personal. Rămâne ca până miercuri, când expiră poate şi sesiunea extraordinară în care este Parlamentul reunit acum, să treacă acea măsură legislativă în care să putem face detaşările, dacă nu, trebuie să luăm o decizie până miercuri", a declarat Tătaru.

La SJU Ploieşti sunt tensiuni în rândul personalului medical în condiţiile în care, din data de 15 iulie, expiră detaşarea unor medici de terapie intensivă, astfel că a doua linie de gardă pentru terapie intensivă la pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus nu va putea fi acoperită.

"Să asiguri linii de gardă pe terapie intensivă, să asiguri şi linie de gardă în terapia non-COVID (...), din informaţiile noastre, ne mai trebuie cel puţin trei-patru medici", spus ministrul.

Acesta a precizat că, în prezent, la Secţia de Terapie Intensivă a SJU Ploieşti sunt 13 pacienţi, dintre care 11 sunt intubaţi.

În ceea ce priveşte eventualitatea impunerii unor restricţii în Prahova ca urmare a creşterii cazurilor de CODID-19, Nelu Tătaru a spus că judeţul nu se află pe o asemenea listă.

"Nu este (Prahova - n.r.) pe lista restricţionării sau a unei stări de urgenţă. Trebuie să ne gândim că sunt anumite zone care sunt adunări umane, adunări urbane, iar adunări umane în această perioadă de concedii sunt cele pe care le ştim: Valea Prahovei, staţiunile balneoclimaterice şi litoralul. Noi trebuie să le gestionăm destul de bine", a spus ministrul.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Bogdan Nica, spune că numărul mare de cazuri de COVID-19 înregistrat în ultima perioadă în judeţ ar fi cauzat de creşterea fluxului de turişti pe Valea Prahovei, creşterea traficului, de faptul că multe persoane care deţin locuinţe de vacanţă în zonele turistice din judeţ vin aici în concedii, dar şi de nerespectarea normelor de protecţie sanitară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te