Persoanele imunizate cu vaccinurile rusesc sau chinezești pot intra în România fără carantină

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 27.09.2021 - 13:04
Persoanele imunizate cu vaccinurile rusesc sau chinezești pot intra în România fără carantină. Foto Pixabay.com

Pe teritoriul României, sunt aprobate doar patru tipuri de vaccin: Pfizer/Biotech, AstraZeneca, Moderna și Johnson&Johnson. 

SHARE

Persoanele care intră în România dintr-o zonă roșie, respectiv din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat pot sta sau nu în carantină în funcție de documentele pe care le prezintă la graniță. 

Astfel, dacă o persoană este vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă și poate prezenta documente oficiale în acest sens, nu mai trebuie să fie izolat 10 zile în România. 

În schimb, persoanele care prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile. 

Singurii care sunt exceptați de la această regulă sunt copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani, care sosesc în țară din zonele de risc epidemiologic intră în carantină pentru o perioadă similară cu cea a persoanelor adulte care îi însoțesc (10 zile) dar sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. 

Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Citește și: EXCLUSIV Blatul măștilor de protecție anti-COVID de 14 milioane €. Cum s-a negociat pentru un privat

Toate vaccinurile aprobate oficial în lume, recunoscute în România

Pe teritoriul României, sunt aprobate doar patru tipuri de vaccin: Pfizer/Biotech, AstraZeneca, Moderna și Johnson&Johnson. 

Cu toate acestea, în țară pot intra fără carantină și persoanele vaccinate cu alte tipuri de vaccinuri aprobate ofical în alte zone, de tipul celui rusesc Sputnik sau celor chinezești, arată un răspuns al Grupului de Comunicare Strategică pentru Newsweek România.

„Potrivit actelor normative în vigoare, la intrarea în România, pentru a fi exceptați de la instituirea măsurii de carantină, cetățenii vaccinați trebuie să prezinte certificatul digital emis în acest sens de Statele Membre UE sau, acolo unde emiterea acestui certificat nu este posibilă (statele din afara UE) documentul emis de unitatea sanitară care a administrat vaccinul, redactat în limba statului respectiv și în limba engleză.

Citește și: Milionarul care a fost jefuit, băgat în portbagaj și lăsat gol în pădure de frații Cămătaru, urmărit

O altă condiție este să fi trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De asemenea, nu este restricționat accesul pe teritoriul României în funcție de vaccin, fiind acceptate vaccinurile autorizate dezvoltate de PfizerBiontec, Astra Zeneca, Moderna, Janssen (Johnson&Johnson), Sinopharm, Sinovac și Gamaleya (Sputnik V)”, menționează răspunsul. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te