Vârful valului V al COVID: 2.400 persoane internate la terapie intensivă și 73.000 infectări pe zi

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.01.2022 - 19:11
Paturile de terapie intesivă, ocupate complet cu bolnavi COVID în februarie. 73.000 infectări/zi / Medpage
Paturile de terapie intesivă, ocupate complet cu bolnavi COVID în februarie. 73.000 infectări/zi / Medpage

Potrivit unui raport al INSP, jumătatea lunii februarie ar putea consemna vârful cazurilor COVID în România. Sistemul medical românesc nu era pregătit pentru valul de îmbolnăviri de COVID-19, a arătat Adriana Pistol.

SHARE

„In urma observării dinamicii spitalizării din ultimele 21 de zile au fost refăcuți parametri de estimare pentru doua scenarii cu nevoi de spitalizare pe secții intre 5-10% si de 2% si 3% pentru secțiile ATI”, arată raportul care susține că „exista încă pericolul atingerii capacitaților maxime din planurile de reziliența in prima jumătate a lunii februarie”.

Citește și: Tot mai mulți români, în spitale: vineri, 5.405 bolnavi COVID, între care 485 de copii. La ATI - 564

În perioada 1 -14 februarie vom avea un minim de 19.000 infectări pe zi și un maxim la care ne putem aștepta de 76.000. Vor fi cel puțin 7.800 de internați (scenariul optimist) sau 43.000 în scenariul pesimist. Numărul maxim de decese zilnic estimate este de 360. 2.400 de persoane ar putea fi internate la ATI în vârful valului al V-lea (scenariul pesimist). 

Din secvețieri reiese că au fost 617 cazuri confirmate cu tulpina Omicron până la data de 16 ianuarie 2022, inclusive. În săptămâna 10 - 16 ianuarie, avem 74.9% infectări cu varianta Omicron

Sistemul medical românesc nu era pregătit pentru valul de îmbolnăviri de COVID-19, însă eforturile au fost "remarcabile", fiind implicate peste 300 de spitale, majoritatea publice, care au asigurat aproape 25.000 de paturi, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Adriana Pistol.

Ea a participat la masa rotundă "COVID-19: aspecte actuale", organizată online de Academia de Ştiinţe Medicale.

"În România, până în prezent, am înregistrat aproape două milioane de cazuri de COVID şi aproape 60.000 de decese, care au fost concentrate în mod deosebit la persoane de peste 60 de ani, respectiv 85% dintre decese, şi la persoane care aveau şi alte comorbidităţi. Sistemul medical românesc, ca toate sistemele, nu era pregătit pentru un astfel de val de îmbolnăviri. Dacă stăm bine să privim, chiar şi în alte state, nimeni nu a fost pe deplin pregătit să facă faţă acestei pandemii. În schimb, a existat foarte multă străduinţă. Pentru a putea răspunde nevoilor de servicii de sănătate ale populaţiei, eforturile din partea sectorului de sănătate au fost remarcabile. Peste 300 de spitale, în cea mai mare parte publice, au fost implicate în managementul cazurilor de COVID şi s-a ajuns la o capacitate de aproape 25.000 de paturi destinate îngrijirilor COVID", a afirmat Adriana Pistol.

Citește și: Președintele Iohannis a convocat CSAT pentru situația de securitate de pe Flancul Estic al NATO

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te