OFICIAL Ce faci dacă ești pe o listă de așteptare cu mii de persoane și un centru de vaccinare e gol

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 22.03.2021 - 19:26
Ce faci dacă ești pe o listă de așteptare cu mii de persoane și un centru de vaccinare e gol. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

9.200 de persoane s-au înscris pe lista de așteptare de la centru de vaccinare amenajat la Palatul Copiiilor din București. În schimb, la un centru amenajat la Romexpo sunt doar 2800 de persoane. Cum se poate muta un doritor de la un centru aglomerat la altul mai puțin căutat?

SHARE

Programarea pentru vaccinarea anti-COVID a persoanelor aflate în listele de așteptare deschise la 15 martie va începe la un termen care deocamdată nu este clar, pentru că depinde de disponibilitatea dozelor de vaccin. 

„Conform estimărilor efective a conducerii CNCAV, din luna aprilie, ar putea începe vaccinarea populației generale înscrise pe lista de așteptare.

Parte din persoanele înscrise pe aceste liste se pot programa deja, în funcție de etapa în care se află, dacă sunt eligibile sau nu.

Citește și: PSD l-a scăpat de sărăcie: Daniel Ghiță a trăit, în 2020, cu 500 lei/lună. Nu are bani la bancă

Astfel, în momentul în care va fi disponibilă programarea la vaccinare pentru populația generală, în platforma de programare vor fi vizibile, pentru beneficiari, atât centrele de vaccinare deja existente, cât și cele care vor fi operaționalizate în luna aprilie 2021.

După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de așteptare”, arată Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), într-un  răspuns pentru Newsweek România.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va realiza în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, și ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

• persoanele din categoria 2a (populația de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;

• persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esențiale);

• persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populația generală).

Citește și: Spre sfârșitul lunii aprilie începe vaccinarea la medicii de familie, fără programare în platformă

Ce faci dacă ești pe o listă de așteptare cu mii de persoane și un centru de vaccinare e gol

Newsweek România a întrebat dacă există posibilitatea ca o persoană care s-a înscris la un centru cu 8.000 persoane în așteptare să se vaccineze mai târziu decât una de la un centru cu doar 2.000 de înscriși?

„Există această posibilitate în funcție de grupele/categoriile prioritizate la vaccinare, conform Strategiei Naționale de Vaccinare împotriva COVID-19. Astfel, beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv.

Citește și: Vedetă TV, cu COVID: Durere atroce de coloană, febră. M-am temut că mi-am infectat părinții

Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populației cu risc și 25% lucrători din domenii esențiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din Etapa a III-a”, a răspuns CNCAV. 

 

CNCAV susține că se poate face mutarea de la centru la altul. Dar pierzi locul

Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile și angajații din domenii esențiale, cât și pentru populația generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcție de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv.

Citește și: VIDEO Doctorița Flavia Groșan scapă nepedepsită de Colegiul Medicilor

„Vă reamintim că programările la vaccinare se pot realiza atât prin intermediul platformei electronice, cât și prin apelarea numărului de call center, iar modalitățile de finalizare a procesului de programare pentru persoanele înscrise pe listele de așteptare sunt următoarele:

➢ Pentru cei care aleg programarea individuală în platforma electronică: la momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primește o notificare în acest sens, iar ulterior va intra în aplicație, pentru alegerea zilei și a intervalului orar.

Persoana care nu confirmă prin programare locul disponibil în termen de 24 de ore de la primirea notificării, va mai primi încă două notificări ulterioare. În lipsa unei confirmări în acest interval de timp, beneficiarul rămâne pe lista de așteptare, însă va pierde poziția ocupată inițial.

➢ Pentru persoanele care optează pentru programarea prin call center, la numărul 021.414.44.25: atunci când va apărea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare in ziua și in intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului. Aceste persoane vor fi notificate si nu este necesar sa confirme programarea”, a fost răspunsul oferit de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Comitetul afirmă că, în concluzie, persoana înscrisă în lista de așteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de așteptare a unui alt centru de vaccinare.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.