Ministrul Sănătății încearcă să găsească soluții pentru acordarea de Favipiravir în ambulatoriu

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.01.2022 - 21:20
Ministrul Sănătății încearcă să găsească soluții pentru acordarea de Favipiravir în ambulatoriu. / Foto: Shutterstock

Alexandru Rafila a anunţat că se încearcă acordarea în ambulatoriu de Favipiravir, un antiviral "care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii (COVID-19)".

SHARE

"În ceea ce priveşte medicaţia antivirală, am avut convorbiri repetate şi detaliate cu cei doi producători MSD şi Pfizer în ceea ce priveşte medicamentele inovative care se iau în ambulatoriu, adică se dau în ambulatoriul de specialitate şi oamenii iau medicamentele acasă. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare către public decât medicamente care sunt recomandate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii. Aici vreau să fiu foarte clar, ca să nu avem discuţii, încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir, un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influenţează în niciun fel formele complicate şi decesul.

Citește și: GRAFIC Numărul copiilor spitalizați cu COVID s-a triplat în 14 zile: marți, 173 de copii internați

Încercăm să găsim o soluţie, însă persoanele care pot să ia Favipiravir ambulatoriu, pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate şi nu mă refer la infecţia COVID, ci la alte tipuri de afecţiuni, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv sarcina, dacă discutăm despre reacţii adverse care pot fi foarte serioase. Ulterior, medicamentul va putea fi luat prin prescripţie medicală", a declarat Rafila, informează Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că în cazul Arbidol, un medicament antiviral care este foarte mult mediatizat, "nu există la nivel global niciun studiu care să arate că influenţează în vreun fel infecţia cu noul coronavirus".

"În consecinţă, Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii nu a putut să recomande încât ANMDMR, agenţia care aprobă utilizarea acestui medicament sau vânzarea lui prin farmacii, să poată să elibereze autorizaţie de punere pe piaţă. Aceasta este situaţia şi eu nu pot face altceva decât să respect opinia medicală a colegilor mei infecţionişti, care au această răspundere în calitate de profesionişti în sănătate", a completat Rafila.

Citește și: O româncă și-a înscenat înmormântarea live pe TikTok: „Puneți-mi capacul, că îmi e frig!”

Potrivit ministrului Sănătăţii, numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 înregistrat la mijlocul acestei săptămâni este de 1,5 ori mai mare decât cel înregistrat săptămâna trecută, în condiţiile în care ţara noastră înregistrează una dintre cele mai rapide creşteri din Europa din punct de vedere al ratei de reproduce a infecţiei.

"În mod evident, ne aflăm pe un val de creştere rapidă a cazurilor de COVID. Am declarat şi zilele trecute că e una dintre cele mai rapide creşteri din Europa în acest moment din punct de vedere al ratei bazale de reproduce a infecţiei. Avem un salt săptămânal, a crescut de 1,5 ori, dacă săptămâna trecută aveam în jur de 6.000 de cazuri înregistrate zilnic la mijlocul săptămânii, acum am ajuns la aproape 9.000 de cazuri, deci o creştere de 1,5 ori a numărului de cazuri. Ea a fost şi în valul patru pentru mai multe săptămâni oarecum similară, rămâne problema când va putea fi oprită această creştere", a mai spus ministrul Alexandru Rafila. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.