Ministerul Sănătății: Există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.04.2021 - 16:19
Există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice /ms.ro

Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, că există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante, iar situaţia este generată de organizarea defectuoasă a procedurilor de achiziţii centralizate.

SHARE

„Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii a solicitat astăzi conducerii Institutului Oncologic “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”  Bucureşti (IOB) şi reprezentanţilor direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii un raport privind situaţia aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului. Conform datelor furnizate de către cei responsabili,  în prezent, în cadrul unităţii sanitare, există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Citește și: Președintele Iohannis va convoca o ședință a CSAT pe tema tensiunilor rusești din Marea Neagră

Sursa citată a recizat că ”această situaţie se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare şi pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru”.

Există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice 


”Echipa de conducere a IOB a luat deja măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienţilor şi a informat Ministerul Sănătăţii că astăzi, a fost finalizată, în regim de urgenţă, o procedură de negociere pentru medicaţia lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile”, a mai rpecizat MINisterul.

Citește și: Năsui: Vrem să deschidem cât mai rapid economia şi sezonul turistic

 
 La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că a solicitat o verificare internă a procedurilor de achiziţie.

 “Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziţie. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situaţii să nu mai apară în viitor şi pacienţii să beneficieze, la timp, de medicaţia necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii precizează că, în prezent, nu s-au semnalat alte situaţii de discontinuitate privind aprovizionarea cu medicamente oncologice în unităţile sanitare din ţară.

Şefi de secţie de la Institutul Oncologic Bucureşti au adresat conducerii instituţiei o notă reclamă lipsa citostaticelor. Conducerea explică situaţia prin numărul mare de pacienţi preluaţi de la centre care nu au mai funcţionat din cauza pandemiei, dar şi prin politica de achiziţii greşită a fostei conduceri, dând asigurări că procedurile de negociere simplificată pentru refacerea stocurilor de medicamente sunt în derulare.

”Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratamen”, afirmă managerul Institutului, medicul Bogdan Tănase, referindu-se la pacienţii oncologici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.