Medicii de familie distribuie pastilele de iod care ajută în caz de atac nuclear. Cum și când se iau

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.03.2022 - 18:24
Medici de familie distribuie pastilele de iod care ajută în caz de atac nuclear. Cum și când se iau / doctorulzilei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iaşi, că va avea o consultare cu medicii de familie privind distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu şi a adăugat că medicii, indiferent de specializarea pe care o au, trebuie să îşi protejeze pacienţii.

SHARE



El a fost întrebat de jurnalişti despre nemulţumirea exprimată de reprezentanţi ai medicilor de familie cu privire la faptul că nu au fost consultaţi în privinţa distribuirii pastilelor de iodură de potasiu.

"Suntem într-o perioadă dificilă pentru toată lumea. Cred că avem o responsabilitate profesională cu toţii, fie că suntem medici de familie, fie că suntem medici de orice altă specialitate, fie că suntem administratorii sistemului de sănătate. Înţeleg că dânşii au o activitate extrem de intensă în ceea ce priveşte consultaţiile pe care le acordă zilnic pacienţilor, şi chiar au făcut acest lucru şi la distanţă în perioada pandemiei, dar cred că atunci când este vorba despre un interes de sănătate publică necesită un efort în plus din partea tuturor. Sigur că îi vom consulta. Noi avem totuşi o răspundere, şi dânşii au răspundere pentru pacienţii care sunt pe listele lor. Această răspundere pe care o avem pentru protejarea sănătăţii lor este generală. Nu este doar a administratorilor sistemului de sănătate, ci şi a medicilor. Suntem medici şi trebuie să încercăm să ne protejăm pacienţii", a răspuns ministrul Sănătăţii.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoiţanu, a declarat, săptămâna aceasta, în presa centrală, că distribuirea pastilelor de iodură de potasiu este o sarcină imposibilă în cabinetele de medicină de familie din cauza problemelor de logistică, iar în acest proces ar trebui implicate primăriile şi farmaciile.

Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară, urmând ca să fie oferite în mod gratuit populaţiei doar în situaţii de criză determinate de un incident nuclear.

Newsweek România a adresat două întrebări către Ministerul Sănătății:

1.         Care sunt recomandările medicale legate de această practică a consumului de iodură de potasiu (sau iod, mai popular)?

2.         Există recomandări medicale pentru consumul de iod în cazul apariției unor radiații de la o centrală nucleară ?

Răspunsul Ministerul Sănătății pentru Newsweek România

„Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

 

Citește și: Armata Rusiei a bombardat centrala nucleară din Zaporojie. Incendiul a fost stins

 
 

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”.

Institutul Național de Sănătate Publică a lansat un Ghid în caz de raidere nucleară

Ce sunt tabletele de iodură de potasiu?

„În situaţia unui accident la o centrală nucleară, tabletele de iodură de potasiu se administrează pentru a satura glanda tiroidă, împiedicând astfel captarea de către aceasta a iodului radioactiv. Dacă sunt administrate înainte, sau la scurt timp după expunere, acestea pot reduce pe termen lung riscul de apariţie a cancerului tiroidian. Tabletele de iodură de potasiu nu sunt „antidotul antiradiaţii”.

Citește și: FOTO VIDEO 47 de persoane au fost ucise în raidul aerian al Rusiei asupra orașului Cernihiv

 Acestea nu protejează împotriva iradierii externe şi nici împotriva altor substanţe radioactive, cu excepţia iodului radioactiv.

În plus, la anumite persoane, cum ar fi cele care suferă de afecţiuni ale rinichilor, tiroidei, sau care au o sensibilitate crescută la iod, iodura de potasiu poate produce complicaţii. De aceea, iodura de potasiu trebuie administrată numai atunci când există o recomandare clară din partea autorităţilor de sănătate publică”, spune Institul Național pentru Sănătate Publică.

Un GHID PENTRU POPULATIE IN CAZ DE URGENTA RADIOLOGICA SAU NUCLEARA AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te