Medic-șef ATI: Analizele bolnavilor COVID sunt incredibile, nu-ți vine să crezi că mai sunt vii

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 25.11.2020 - 11:38
Medicul Mihai Sava spune că analizele persoanelor bolnave cu COVID sunt atât de îngrijorătoarea încât cadrelor medicale nu le vine să creadă că oamenii aceia încă trăiesc/FOTO: Getty

Medicul şef al secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic judeţean de Urgenţă Sibiu, Mihai Sava, explică cum COVID-19 distruge toate organele bolnavilor în stare critică, și spune că în unele situații "nu poţi să îţi imaginezi că pacientul respectiv mai este viu".

SHARE

"Boala există cu adevărat, trebuie să fim conştienţi, să ne protejăm şi pe noi şi pe semenii noştri, pe colegii noştri, pe familia noastră. Boala există, rezultatele sunt dramatice din cauza faptului că este extrem de contagioasă şi, într-un scurt timp, un număr mare de oameni suferă de această boală

(...) Am înţeles că în curând va veni vaccinul pentru COVID, care s-a realizat într-un timp extraordinar de scurt faţă de alte vaccinuri şi, din păcate, sunt foarte mulţi oameni sceptici şi la adresa vaccinului şi la faptul că mulţi gândesc că, dacă fac vaccinul, se vor îmbolnăvi din cauza vaccinului, ceea ce nu este adevărat absolut deloc. Vreau să subliniez că, dacă este posibil să te vaccinezi, dacă ai posibilitatea să obţii acest vaccin, eu încurajez pe toată lumea să se vaccineze. Eu o să mă vaccinez sută la sută", a declarat miercuri, pentru Agerpres, medicul şef al ATI din SCJU Sibiu, Mihai Sava.

Cu o experienţă de 27 de ani în ATI, medicul Mihai Sava spune că este impresionat de toţi pacienţii cu COVID-19 care tolerează niveluri scăzute de oxigenare a sângelui, practic analizele îi şochează pe medici.

"Toţi te impresionează, fiindcă aceşti pacienţi tolerează, faţă de alţi pacienţi, cu alte patologii respiratorii, tolerează niveluri scăzute de oxigenare a sângelului, le tolerează foarte bine şi îi vezi că respiră dificil, dar nu extraordinar şi cu toate acestea vezi pe analize nişte rezultate care sunt incredibile, adică nu poţi să îţi imaginezi că pacientul respectiv mai este viu cu aceste rezultate ale oxigenării sângelui. Asta este cel mai impresionant la pacienţii aceştia şi, la un moment dat, trebuie să iei decizia să-l intubezi şi să-l sedezi şi să mergi mai departe cu ventilaţie mecanică invazivă", afirmă medicul Mihai Sava.

El mai spune că bolnavii cu COVID-19 sunt unici faţă de ceilalţi cu probleme respiratorii. Asta face ca şi numărul de decese din ATI ale acestor pacienţi infectaţi să fie încă foarte mare.

"Fără oxigen, nu doar în patologia COVID, în toate patologiile, dar în special în patologia COVID, fără oxigen nu există Terapie Intensivă, fără oxigen nu există (ATI - n.r.) în nicio patologie respiratorie, mai ales la COVID, unde lumea vede că pacientul respiră greu şi se desaturează.

Dar COVID-ul este o boală multisistemică, plămânul este cel mai evident, că pacientul nu are aer, dar (...) toate organele pe rând clachează. Din cauza aceasta este şi rata mortalităţii aşa de mare şi din cauza aceasta apar modificări morfopatologice, deci la nivel celular, în plămân, pe care nu le întâlneşti la alte patologii respiratorii. Şi din cauza aceasta şi recuperarea pulmonară a pacientului cu COVID este extrem de dificilă. El rămâne cu nişte sechele importante, chiar dacă reuşeşte să treacă peste boala acută", atrage atenţia Mihai Sava.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te