FOTO Medic în spitalul de stat Gr. Alexandrescu: „Veniți la mine în privat. Aici nu au de niciunele”

DE Bianca Iosef | Actualizat: 09.08.2022 - 19:51
Spitalul de stat Grigore Alexandrescu- FOTO: Newsweek România

Un jurnalist Newsweek a ajuns la Urgențe la Spitalul de stat Grigore Alexandrescu cu copilul de un an. În loc să îi ofere copilului tratament gratuit, medicul de gardă le-a cerut să vină la un consult în „privat” pentru că „la Spitalul Grigore Alexandrescu nu au de niciunele”.

SHARE

Pe data de 1 august, la recomandarea medicului pediatru, am ajuns cu copilul la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”. După patru ore de așteptare, copilul a fost consultat de un doctor pediatru.  Acesta a recomandat ca băiatul să fie evaluat și de un medic ORL. 

Citește și: VIDEO Dacă George Buhnici nu suportă „vergeturile”, soției sale nu-i place „mâncarea de săraci”

Cabinetul medicului ORL se afla în incinta spitalului de stat. Doar ce am intrat și medicul mi-a spus direct:
,,Nu vă pot ajuta cu nicun tratament până nu veniți la policlinica privată unde lucrez eu ca să vă fac niște investigații suplimentare. Dar, nu vă faceți griji, nu costă mult. Trebuie să fim siguri ce are copilul!"

Mi-a scris pe un bilet numărul de telefon. Mi-a cerut să-i dau mesaj pe telefon ca să-mi poată trimite adresa policlinicii. 

„Până nu îi fac investigații nu vreau să vă dau niciun tratament. Veniți la policlinică și rezolvăm acolo, pentru că aici nu au de niciunele.”, a mai spus doctorul respectiv.

Nu este ilegal ca un medic angajat la stat să lucreze în afara programului și la o clinică privată. Sau chiar la cabinetul său privat. Imoral este ca, în timpul programului pe care îl are la un spital de stat, să îi ceară pacientului să vină la clinica sa privată. Sau la clinica privată unde respectivul medic mai este angajat.

Exact astfel a procedat medicul, căruia am decis să nu îi dăm numele. El nu a întreprins un act medical care trebuia derulat, gratuit, într-o unitate spitalicească de stat. Medicul a cerut bani pentru același consult, dar la o clinică privată. o practică ce ar trebui investigată de Colegiul Medicilor din România.

Citește și: Clase de liceu de agronomie, mediu, silvicultură, ocupate cu elevi de nota 3 la Evaluarea Națională

După discuția relatată mai sus, i-am trimis mesaj medicului ORL. Răspunsul medicului care ne-a consultat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” a fost următorul:

Pentru că nu m-am dus la clinică la cea dintâi programare, i-am mai dat un nou mesaj câteva zile mai târziu. I-am reamintit cine sunt și în ce problemă medicală îl caut. Am menționat foarte clar în mesaj faptul că este vorba de copilul pe care l-a văzut la Spitalul Grigore Alexandrescu. I-am reamintit că mi-a recomandat să vin la un consult la clinica privată unde lucrează. I-am cerut o programare și mi-a dat următorul mesaj:

După câteva ore, i-am trimis un mesaj în care mă prezentam ca fiind jurnalist. I-am cerut să îmi spună de consideră moral să cheme pacienții în privat în timp ce era de gardă la Spitalul de stat Grigore Alexandrescu. Și de ce mai profesează la un spital care o împiedică să își facă meseria neavând de niciunele? Așa cum mi-a declarat.

Medicul nu mi-a mai răspuns la mesaj.

Cinci ore de așteptare la Spitalul de Urgență Grigore Alexandrescu

În urmă cu câteva zile, un jurnalist „Newsweek România, mama unui copil de un an, a așteptat cinci ore pentru un consult „de urgență” la Spitalul Clinic de Urgență de Copii „Grigore Alexandrescu” din București. 

„Întâmplarea” descrisă mai sus face parte dintr-un lung șir de nereguli întâlnite, în acea zi, la spitalul de copii Grigore Alexandrescu.

De la venirea în spital, până la obținerea unui tratament la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” a durat 5 ore. Triajul a durat 30 de minute și eliberarea unui pat peste 4 ore.

Copilul a fost văzut de doi asistenți și de doi medici. Deși în plină criză COVID, nu toți părinții aveau mască. Unii o purtau necorespunzător. Niciun medic nu le-a cerut să poarte mască.

Regulile COVID de distanțare nu existau și nici nu puteau fi instituite, în holul spitalului fiind foarte mulți oameni. În sala de așteptare, care nu avea mai mult de 20 mp, așteptau zeci de persoane, adulți și copii. Poate, spre 40. Dezinfectanții pentru mâini lipseau, iar timp de 5 ore nimeni nu a curățat scaunele dintr-o încăpere supraaglomerată în plină pandemie de COVID.  

Citește și: FOTO Urgențe la Spitalul Gr. Alexandrescu: Prin ce trece un copil consultat după 5 ore de așteptare

Articolul despre toată experiența de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” poate fi citit AICI.

Newsweek România a cerut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila și Spitalului Grigore Alexandrescu puncte de vedere fără să primească răspunsuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te