Marea Britanie, prima ţară care a aprobat utilizarea vaccinului anti-COVID al Pfizer/BioNTech

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.12.2020 - 09:42
Foto: ft.com

Marea Britanieeste prima ţară din lume care a aprobat vaccinul anti-COVID-19 al Pfizer/BioNTech pentru utilizare pe scară largă, informează BBC.

SHARE

MHRA, organismul britanic de reglementare a medicamentelor, a decis că vaccinul, care oferă protecţie în proporţie de 95%, este sigur.

Imunizarea ar putea începe în câteva zile pentru oamenii din grupurile prioritare.

Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze, suficiente pentru ca 20 de milioane de oameni să fie vaccinaţi (în câte două tranşe).

Aproximativ 10 milioane de doze ar urma să fie disponibile curând.

Acesta este vaccinul care a fost dezvoltat cel mai rapid - în numai 10 luni a trecut prin toţi paşii de dezvoltare care, de regulă, sunt efectuaţi într-un deceniu.

Deşi vaccinarea poate începe, oamenii trebuie să rămână atenţi şi să urmeze regulile impuse de autorităţi în încercarea de a preveni răspândirea SARS-CoV-2, spun experţii.

Noul tip de vaccin, numit mRNA, foloseşte o mic fragment din codul genetic al coronavirusului pentru a învăţa organismul cum să lupte împotriva Covid-19 şi să îşi construiască imunitatea.

Un vaccin mRNA nu a mai fost aprobat până acum pentru utilizarea pe oameni, deşi au fost efectuate teste clinice.

Vaccinul trebuie păstrat la o temperatură de circa -70C şi transportat în cutii speciale. Odată ce a fost livrat, poate fi ţinut până la cinci zile într-un frigider.

Experţii britanici au întocmit o listă cu grupurile prioritare - cei internaţi în centre de îngrijire şi angajaţii acestora, persoanele cu vârste de peste 80 de ani şi lucrătorii sanitari şi asistenţii sociali. Ei vor primi prima tranşă de vaccin undeva înainte de Crăciun. 

Imunizarea tuturor persoanelor cu vârste de peste 50 de ani şi a ceor mai tinere care suferă de diverse afecţiuni ar putea fi făcută în 2021, odată cu suplimentarea dozelor.

Vaccinul este administrat în două tranşe, la distanţă de 21 de zile.

În curând, ar putea fi aprobate şi alte vaccinuri dezvoltate de companii ca Moderna şi AstraZeneca/Oxford.

Cel dezvoltat de Moderna foloseşte aceeaşi abordare ca a vaccinului Pfizer şi oferă protecţie similară. 

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford foloseşte un virus inofensiv, modificat să arate similar celui care cauzează Covid-19.

Rusia dezvoltă un altul, Sputnik, iar armata chineză a aprobat un vaccin dezvoltat de CanSino Biologics. Ambele funcţionează similar celui dezvoltat de Oxford.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.