MAI își face spital nou cu 490 de paturi. Îl ridică o asociere din Turcia, costă 400 milioane €

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 31.01.2024 - 11:05
MAI își face spital nou cu 490 de paturi. Îl ridică două firme din Turcia, costă 400 milioane € - Foto: agendaconstructiilor.ro
MAI își face spital nou cu 490 de paturi. Îl ridică două firme din Turcia, costă 400 milioane € - Foto: agendaconstructiilor.ro

MAI își face spital de urgență nou, cu 490 de paturi, în București. Îl ridică o asociere din Turcia, iar investiția costă 400 milioane €, în total, circa jumătate din bani fiind asigurați prin PNRR.

SHARE

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat semnarea contractului de proiectare, execuţie şi dotare privind obiectivul de investiţii "Sediul nou pentru Spitalul de urgenţă 'Prof. Dr. Dimitrie Gerota' ". 

Contractul pentru construirea noului spital de urgență al MAI a fost semnat de directorul general al Spitalului Gerota, dr. Alida Moise, şi de reprezentantul asocierii celor două companii din Turcia câştigătoare ale contractului.

MAI își face spital nou cu 490 de paturi. Îl ridică două firme din Turcia, costă 400 milioane €. Trebuie să fie gata până în iunie 2026

"În data de 29 ianuarie 2024, în prezența ministrului Afacerilor Interne, domnul Cătălin Predoiu, și a Ambasadorului Republicii Turcia la București, Excelența Sa domnul Özgür Kıvanç Altan, a avut loc ceremonia de semnare a contractului de proiectare, execuție și dotare a obiectivului de investiții „Sediul nou pentru spitalul de urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, a transmis MAI. 

Noul spital de urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” din București va avea 490 de paturi, dintre care 400 în secțiile medicale pentru spitalizare continuă, 40 de paturi pentru spitalizare de zi și 50 de paturi pentru anestezie și terapie intensivă.

Citește și: A fost inaugurat un nou spital de oncologie, în Arad. Cât a costat?

Clădirea va avea regim de înălțime de 2S+6E+Et+heliport, suprafață totală construită la sol: 12.884 mp, suprafața construită desfășurată spital - 72.103 mp și a corpului tehnic -  4.768 mp.

Configuraţia funcţională propusă, realizată pe centre medicale, permite o flexibilitate mare, asigurând utilizarea la maximum a capacităţilor tehnice şi a resurselor umane, precum şi circuite corecte din punct de vedere epidemiologic.

Structura de rezistenţă a clădirii este proiectată după conceptul de izolare a bazei, în scopul reducerii răspunsului seismic al structurii, prin utilizarea unor izolatori seismici, precizează MAI.

Sistemul informatic medical al noului spital va permite trasabilitatea procedurilor medicale, a resurselor spitalului şi a pacientului, asigurând monitorizarea în timp real a factorilor determinanţi ai siguranţei actului medical. Informaţiile vor fi actualizate continuu şi vor fi disponibile instantaneu la toate nivelurile.

Totodată, noul sediu al spitalului va fi dotat cu un sistem integrat de management al clădirii, care va permite controlul şi monitorizarea tuturor subsistemelor din componenţa clădirii, inclusiv subsistemul electric, subsistemul de gaze medicale, subsistemul voce-date, subsistemul de securitate şi control acces, subsistemul de detecţie, alarmare şi stingere incendii etc.

Citește și: Spital din România, condamnat să plătească 650.000 de euro unei familii. Care este motivul?

"Este fără îndoială o victorie şi orice victorie evident că ne bucură. O victorie obţinută cu greu ne bucură şi mai mult. S-a muncit enorm pentru acest proiect de către colegii pe care am onoarea să îi reprezint astăzi. S-a trecut peste dificultăţi, s-a ajuns la o colaborare eficientă atât la nivelul Guvernului, cât şi la Ministerul Sănătăţii, totul aliniindu-se în mod favorabil pentru a începe concret implementarea proiectului", a declarat, la ceremonie, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, relatează Agerpres.

“Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI Prof. Dr. Dimitrie Gerota” – cod PNRR/2022/C12/MS/12.1/Infrastructura spitalicească publică nouă este realizat în cadrul apelului MS-0212, Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională, Componenta 12: Sănătate, Investiția: 12. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice și are un buget total de 2.040.142.140,00 lei din care valoarea eligibila din PNRR de 1.028.643.096,00, valoare TVA eligibil aferent PNRR 195.442.188,00 lei și valoare contribuție proprie inclusiv TVA 816.056.856,00lei, potrivit proiectului. Deci, investiția totală se ridică la circa 400 milioane €.

Patru oferte au fost depuse pentru ridicarea noului spital de urgență al MAI, respectiv de asocierile formate din CCN Altyapi Atirimlari ve Inșaat Anonim Șikreti și CCN Hastane Hizmetleri ve Isletme Anonim Șikreti, Strabag, Ed. Zublin AG, Strabag Poland și Bog'Art, YDA Inșaat Sanayi ve Ticaret Anonim Șirketi (lider) și Synergy Construct, respectiv Construcții Erbașu (lider), Ness Proiect Europe, Concelex și Terra Gaz Construct.

Noul spital de urgență al MAI va avea un consum de energie aproape de zero și va fi amplasat în Nordul Bucureștiului, într-o zonă strategică

În vederea respectării standardului NZEB (nearly Zero-Energy Building - Clădire cu consum de Energie aproape Zero) pentru clădiri cu consum de energie aproape de zero, noul spital va utiliza pentru încălzire apa termală ce va fi extrasă din două puţuri executate la aproximativ 3.000 m adâncime, construcţia fiind amplasată pe unul dintre cele mai mari bazine de apă termală din România.

Amplasarea geografică a sediului noului spital este strategică, în zona de Nord a Capitalei, în apropierea celor două Aeroporturi Internaţionale Henry Coandă Otopeni şi Aurel Vlaicu Băneasa, asigurând servicii medicale de urgenţă într-una dintre cele mai aglomerate zone de intrare/ieşire din Bucureşti, unde nu există la acest moment un spital de urgenţă, menţionează sursa citată.

Mai exact, noul spital de urgență al MAI va fi construit pe Aleea Privighetorilor 1A, din Sectorul 1 al Capitalei.

Termenul de finalizare este 30 iunie 2026, potrivit MAI. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te