Libertatea: Un nou medic fals, în Spitalul de Urgență Ilfov

DE Newsweek România | Actualizat: 12.02.2019 - 17:53
Foto Libertatea

Spre deosebire de italianul Matteo Politi, dr. Raluca Daniela Bîrsan nu are nici măcar parafă de la DSP.

SHARE

Libertatea prezintă filmări cu ea în sala de operaţie, singură, cum închide o pacientă.

Explicaţia „doctorului” Bîrsan: „Doar serveam instrumentarul”.„Raluca Daniela Bîrsan se comportă ca un medic, se prezintă pacienţilor ca un medic, face gărzi, câteodată singură chiar, fără doctorul Dragu, cea care a fost până de curând şef de secţie la Ginecologie”, povesteşte una dintre asistentele din spitalul public. Când reporterii Libertatea au ajuns joi, 7 februarie 2019, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Raluca Daniela Bîrsan era singurul doctor din compartimentul de medicină materno-fetală. 
Toată lumea o ştie de medic, pentru că face ce face un medic. Şi nu numai aici, ci şi la clinica de stat din Voluntari.
„Şi pe mine Raluca m-a cusut la naştere, după cezariană”, a mărturist jurnaliștilor una dintre asistentele de la Spitalul Județean Ilfov. Administrativ, spitalul e subordonat Consiliului Judeţean Ilfov, dar din punct de vedere medical, el este în totalitate în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. 

Citește investigația integrală în Libertatea

Citește și DOCUMENTE. Ministerul Educației, principalul vinovat în cazul „chirurgului cu opt clase”

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Ilfov a declarat că Raluca Daniela Bîrsan are toate documentele care atestă că este medic voluntar. Doar că reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti spun că aceasta nu apare în evidenţa lor ca absolventă.

Un medic care nu este un angajat al spitalului, ca voluntar, competențele pot fi limitate la consilierea pacienților, scrierea la dictare a unor foi de observație, fără implicarea unor manevre medicale. Dar dacă medicul șef de secție îi dă sub supraveghere atribuții de a da un instrumentar la mână, de a duce o tăviță de instrumente, poate să le facă. Este totuși medic. Ne-am pus și problema legitimității acelor diplome. Până la proba contrarie, documentele pe care le avem noi și care sunt inserate în acel contract de voluntariat atestă că doamna este medic”, a declarat Dan Blendea, purtător de cuvânt Spitalul Județean Ilfov.

Pe de altă parte, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi că este fals documentul prezentat de Raluca Daniela Bârsan referitor la faptul că este confirmată ca medic rezident, în momentul în care a încheiat contractul de voluntariat cu Spitalul Judeţean Ilfov.

„Documentul prezentat de dânsa referitor la faptul că este confirmată ca şi medic rezident este fals, acest lucru putându-se verifica şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii la secţiunea rezidenţiat.ms.ro, în sensul că această persoană nu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezidenţiat, nu a fost confirmată niciodată ca şi medic rezident şi, pe de altă parte, ea nu a avut niciodată niciun contract încheiat cu un spital plătitor, pentru că medicii rezidenţi, în momentul în care intră în rezidenţiat, încheie un contract de muncă pe perioadă determinată cu un spital plătitor. Din discuţiile pe care le-am avut cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, diploma de licenţă pe care doamna a prezentat-o este de asemenea falsă”, a arătat ministrul Sănătății.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te