Ipoteze privind cauzele inflamației inimii în cazuri rare apărute în urma vaccinării

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.11.2021 - 17:30
Ipoteze privind cauzele inflamației inimii în cazuri rare apărute în urma vaccinării/foto: ey.com

Cercetătorii care investighează apariția, în cazuri rare, a inflamațiilor inimii, miocardită și pericardită, în urma vaccinării împotriva Covid-19, au mai multe ipoteze legate de acest efect constatat mai ales în rândul tinerilor.

SHARE

S-au constatat inflamații cardiace în urma folosirii vaccinurilor ARNm - Pfizer 10,86% din cazurile studiate și Moderna 16,56% - puține la număr, dar acestea nu au putut fi dovedite că au legătură directă cu vaccinarea. Însă, cercetătorii au avansat niște posibile ipoteze ce le leagă de vaccinare, potrivit wsj.com.

Miocardita este inflamația mușchiului inimii, iar pericardita se referă la inflamația sacului din jurul mușchiului inimii.

Boala Covid-19 poate provoca ambele inflamații. Dar acestea au fost raportate la un număr mic de persoane care au primit un vaccin ARNm, cel mai frecvent la bărbați sub 30 de ani și la adolescenți.

877 de cazuri confirmate de miocardită la persoanele vaccinate sub 30 de ani au fost raportate în SUA, din 86 de milioane de doze de vaccin ARNm administrate, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Riscul este mai mare în termen de șapte zile de la a doua doză de vaccinuri Pfizer și Moderna, avertizează Administrația Medicamentelor din SUA.

Cele mai multe cazuri de miocardită la persoanele vaccinate sunt relativ ușoare, iar pacienții au nevoie de un tratament minim.

O posibilă ipoteză despre cauzele producerii inflamațiilor în urma vaccinului ARNm este legată de proteina spike de pe suprafața coronavirusului.

Proteina spike ajută virusul să pătrundă în celulele umane pentru a se replica. Vaccinurile ARNm sunt concepute pentru a determina organismul să producă reacții la proteina spike, ceea ce declanșează un răspuns imun.

Răspunsul imun include anticorpi neutralizanți care vizează proteina spike, blocând capacitatea virusului de a intra în celule și de a se replica.

Mimetismul molecular

Prin urmare, răspunsul imun poate proteja o persoană împotriva formelor grave de Covid-19.

Însă, potrivit cercetătorilor, pot exista asemănări între proteina spike și proteinele găsite în mușchiul inimii, ceea ce determină apărarea imunitară a organismului să se mobilizeze și împotriva inimii, potrivit Biykem Bozkurt, profesor de medicină, specialist în cardiologie la Colegiul de Medicină Baylor din Houston.

Anticorpii împotriva proteinei spike pot avea efectul neintenționat de a acționa împotriva proteinelor inimii asemănătoare, spune dr. Bozkurt, coautor al studiului despre miocardita asociată vaccinului.

Această teorie a „mimetismului molecular” nu a fost testată pe deplin la persoanele vaccinate și nu explică de ce miocardita apare doar la anumite persoane.

Unele dintre vaccinurile ARNm pot fi preluate și de celulele cardiace cunoscute sub numele de cardiomiocite, spune și Jay Schneider, consultant în medicină cardiovasculară la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida.


Aceste celule pot produce apoi proteina spike a coronavirusului, ceea ce ar putea atrage un răspuns al anticorpilor împotriva lor.

Dr. Schneider a efectuat teste de laborator și a constatat că celulele inimii au preluat vaccinul Moderna și apoi au produs proteina spike.

Deoarece cazurile sunt extrem de puține comparativ cu numărul mare de vaccinări fără să se producă astfel de efecte, este nevoie de studii specifice pentru a se vedea dacă există o categorie anume de persoane mai predispuse la astfel de efecte.

 

Injectarea necorespunzătoare a vaccinurilor


Alți cercetători - primii fiind din Norvegia, în urmă cu câteva luni - nu exclud ipoteza ca unele cazuri de inflamații ale inimii să fie cauzate de injectarea necorespunzătoare a vaccinurilor.

Injecțiile se fac în mușchiul umărului, cunoscut și sub denumirea de mușchi deltoid. Dacă injecția ajunge accidental într-o venă, ar putea duce la livrarea unei părți a vaccinului către inimă prin vasele de sânge.

Cercetătorii din Hong Kong au descoperit că injectarea intravenoasă la șoareci cu vaccinul Pfizer-BioNTech a indus atât la miocardită, cât și la pericardită, potrivit rezultatelor publicate în revista Clinical Infectious Diseases.

Faptul că miocardita apare mai mult în rândul bărbaților mai tineri după vaccinare decât la ​​alte grupuri de vârstă și sex sugerează o legătură cu hormonul testosteron, care este de obicei la niveluri ridicate la bărbații mai tineri, potrivit cercetătorilor.

Testosteronul poate intensifica un răspuns imunitar inflamator, spune dr. Bozkurt, ceea ce duce la miocardită la unii adolescenți și bărbați tineri.

Unele studii au sugerat că vaccinul Moderna prezintă un risc mai mare de miocardită decât cel de la Pfizer. Dacă se confirmă această diferență, ar putea fi legată de diferențele dintre nivelurile de doză, a spus directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel.

Vaccinul Moderna conține mai mult ARNm pe doză decât cel al lui Pfizer.

Unii specialiști în vaccinuri au citat diferența de doză drept unul dintre motivele pentru care eficacitatea vaccinului Moderna împotriva Covid-19 pare să fie mai mare decât a vaccinului Pfizer.


Autoritatea de Sănătate publică din Franța a recomandat persoanelor sub 30 de ani să facă vaccinul Pfizer, în loc de vaccinul de la Moderna, care prezintă riscuri comparativ mai mari de inflamații cardiace.

Citește și

Niciun pat liber la ATI la nivel naţional pentru bolnavii de COVID-19. Peste 1.700 sunt ocupate

Cele mai multe infectări COVID sunt în București, Ilfov, Brașov, Cluj, Constanța

 

„În cadrul populației cu vârsta sub 30 de ani, riscul de miocardită este de cinci ori mai mic cu vaccinul Pfizer în comparație cu cel de la Moderna”, a comunicat Autoritatea de Sănătate publică din Franța.

Decizia de la Paris a venit după ce autoritățile de reglementare din alte câteva țări, inclusiv Canada, Finlanda și Suedia, au adoptat o poziție similară față de vaccinurile ce pot cauza rare inflamații ale inimii la tineri.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană EMA a aprobat luna trecută vaccinul de rapel al Moderna pentru toate grupele de vârstă peste 18 ani, la cel puțin șase luni după a doua doză.

La începutul acestui an, EMA a declarat că a găsit o posibilă legătură între afecțiunea cardiacă inflamatorie foarte rară și vaccinurile Pfizer și Moderna.

Pentru persoanele cu vârsta peste 30 de ani, autoritatea a recomandat în mod explicit utilizarea vaccinului Moderna, a cărui eficacitatea este „ușor superioară”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te