INSP spune că până în prezent nu s-a făcut nici o cercetare de masă privind purtarea măștii, însă, din cazurile apărute până în prezent, masca a redus posibilitatea infectării cu până la 85 la sută.
Precizările INSP vin la solicitarea Newsweek România, în contextul protestelor repetate ale conspiraționiștilor care acuză dictatura medicală și asfixierea copiilor cu măștile de protecție.
Citește și: Un român a intrat în grupul „Fără botniță” și a șters membrii. Ne-a explicat de ce a făcut-o
Cum s-a trecut de la purtarea măștii în școli în spațiile deschise la purtarea măștii full-time
„Una dintre măsurile de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2 este masca de protecție facială. Pentru a oferi protecție, ea trebuie purtată corect, în toate spațiile închise, precum și în cele deschise în care nu se poate respecta distanțarea fizică.
În mai 2020, cu contextul epidemiologic de atunci – un număr scăzut de cazuri – recomandarea specialiștilor INSP a fost de purtare obligatorie a măștii de către personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și pentru elevii de liceu și gimnaziu, în situația circulației în instituția de învățământ sau în timpul recreației în aer liber, atunci când nu este asigurată distanța de minim un metru între persoane.
În contextul creșterii numărului de cazuri, deontologia medicală ne obligă a interveni și a adopta și alte măsuri restrictive, iar în acest sens decizia portului măștii vine într-un astfel de context, tocmai în scopul limitării transmiterii infecției și apariției de noi cazuri.
Specialiștii INSP au subliniat din primul moment al apariției ordinului privind aprobarea măsurilor sanitare și de protecție aplicabile în unitățile de învățământ că toate aceste măsuri nu pot asigura o siguranță epidemiologică de sută la sută, ci au posibilitatea de diminuare a riscului de transmitere și a încetini transmiterea virusului în comunitatea școlară”, se arată în răspunsul INSP.
Citește și: VIDEO Un profesor de sport din Oradea instigă elevii să nu poarte masca: „Jos botnița la copii!”
În ceea ce privește acuzația că din cauza măștii nu se mai oxigenează creierul, INSP admite că există „teorii atât pro, cât și contra asupra purtării măștii faciale, dar nici una dintre ele nu s-a concretizat printr-o cercetare de masă. Dar timpul ne demonstrează că într-o proporție mare copilul nu face forme grave ale bolii, însă există și această posibilitate. Masca poate reduce probabilitatea de a fi contaminat cu până la 85% în cazul unei întâlniri cu o persoană infectată. Dar, chiar și așa, doar purtarea măștii nu exclude distanțarea fizică și igienizarea mâinilor”.
Până în prezent, s-au confirmat 2.979 de cazuri de coronavirus la copii cu vârstele 0-9 ani și 5.101 cazuri la copii cu vârste între 10-19 ani, din cele peste 125.414 cazuri, adică circa 6,4% din totalul cazurilor.