A murit, deși a strâns 200.000 de euro pentru un transplant de plămâni. Ce spune ministrul Sănătății

DE Teo Ungureanu | Actualizat: 03.07.2018 - 19:39

Călin Farcaș, un tânăr de 29 de ani din județul Brașov, a murit, luni seară, la Institutul Marius Nasta din București, învins de o boală severă la plămâni, dar mai ales de sistemul medical din România.

SHARE

UPDATE: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a recunoscut că statul nu a făcut tot ce se putea în cazul lui Călin. Concret, statul nu a modificat legislația la timp și nu a negociat acorduri cu alte state și nici cu Eurotransplant. „În primul rând trebuie să avem donatori, apoi un acord cu o țară și apoi să aderăm la Eurotransplant", a declarat Sorina Pintea, menționând că deja au început negocierile cu Ungaria, singura țară care a răspuns solicitărilor României. 

Ministrul Sănătății a mai susținut că, în cazul lui Călin Farcaș, clinica AKH din Viena a dat un răspuns negativ, iar alte două clinici din străinătate nu au dat niciun răspuns.

În momentul de față mai sunt 31 de persoane în situația lui Călin, aflate în evidența Agenției de Transplant, dar nu se poate estima perioada de timp în care aceste cazuri ar putea fi rezolvate.

Sorina Pintea a spus că mai mulți oameni de la Agenția pentru Transplant au greșit și că instituția va fi restructurată. O altă măsură care a fost luată se referă la extinderea transplanturilor și la centrele medicale private, iar statul va încerca să susțină financiar aceste centre începând de anul viitor.

___________________________________________________________________________________________

Peste 11.000 de oameni și-au dorit să îl ajute să trăiască donând în Campania „Aer pentru Călin” și alți aproape 100.000 i-au dus povestea mai departe. În luna aprilie, Călin ieșea în stradă pentru a-și cere dreptul la viață. Mesajul lui a fost unul simplu: „Vreau să trăiesc!”. 

Pe atunci avea nevoie de aproximativ 200.000 de euro și de o clinică dispusă să îi asigure transplantul de plămâni de care îi era vital. Banii i-a strâns în numai trei zile. Dar degeaba. Două luni mai târziu,  Călin căuta încă o clinică în străinătate, pentru că, în a doua jumătate a lunii iunie, tănărul primise refuzul unui transplant pulmonar în țară de la  Spitalul „Sfânta Maria”, singura unitate românească acreditată să realizeze transplantul pulmonar salvator. Diagnosticul, au precizat doctorii români, era prea grav însă pentru ca spitalul să își asume riscurile unei intervenții. 


După toate amânările birocratice, Călin Farcaș nu a mai apucat să găsească o clinică în străinătate și a murit cu dezamăgirea că statul român nu a încercat să facă destule pentru el. 

Scandalul unei acreditări suspecte

Șansa la viață venită din partea României i-a fost furată lui Călin în momentul în care țara noastră a părăsit programul Eurotransplant. În 2016, autoritățile române au decis să pornească și la București un program de transplant de plămâni. Dar, pentru că majoritatera românilor care aveau nevoie de această operație mergeau la spitalul vinez AKH, directorul Spitalului „Sfânta Maria”, Narcis Copcă, împreună cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, au început un scandal mediatic menit a discredita clinica austriacă și pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. 

Acesta din urmă a dezvăluit că nu există condiții pentru un transplant de plâmâni la spitalul din București și că există suspiciuni privind modul cum a fost acreditată unitatea spitalicească. „Corpul de control al ministrului a finalizat controlul pentru Agenţia Naţională de Transplant şi elaborează raportul, care va fi gata în şapte zile de acum încolo. Avem suspiciuni serioase că Spitalul Clinic 'Sfânta Maria' a fost acreditat sub presiune politică, iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o parte a eşichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim”, avertiza fostul ministru.

În decembrie 2016, Narcis Copcă a trimis spitalului AKH o scrisoare dură, în care scria: „Vă informăm că nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti. Dacă nu veţi respecta rugămintea noastră, o să considerăm atitudinea dumneavoastră ca o lipsă de respect, că nu doriţi o colaborare bună şi onestă şi că vă amestecaţi voit în politicile de sănătate publică naţionale. Aşa că, vom fi nevoiţi să acţionăm în consecinţă, să deschidem o anchetă oficială şi să informăm publicul.”

În aceste condiții, donatorii veniți din partea României erau din ce în ce mai puțini, ia la începutul anului trecut, AKH a reziliat contractul unilateral cu România, susținând oficial că nu mai are locuri disponibile.

Călin Farcaș putea fi salvat

Primele două transplanturi pulmonare au fost realizate în România abia anul acesta, la mai bine de doi ani de când Spitalul „Sfânta Maria” a primit acreditarea pentru realizarea acestui tip de intervenție. Noul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, nu a fost, de asemenea, foarte deschis față de revenirea țării noastre în rețeaua Eurotransplant. „În primul rând, va trebui să fie o decizie la nivelul Guvernului. Asta presupune taxa de 1 milion de euro pe an şi presupune ca toate organele care se prelevează în interiorul Eurotransplantului să se repartizeze în funcţie de compatibilităţi. Eu vreau să restructurăm întâi Agenţia noastră de transplant, să funcţionăm noi bine şi apoi să putem să aderăm la organizaţii internaţionale.” a precizat aceasta.

Fostul ministru Vlad Voiculescu a arătat că autorățile române sunt responsabile pentru moartea lui Călin Farcaș.  „Călin nu a putut fi salvat de câteva mii de donatori privați. Călin ar fi putut fi salvat de statul român. Călin avea nevoie de transplant de plămâni. Avem un centru care funcționează – a făcut deja două transplanturi. Acreditat ilegal, fără medic specialist în transplant pulmonar angajat, să punem astea toate în paranteză acum. 

Un centru care a făcut două transplanturi cu un medic voluntar din Germania nu va putea însă niciodată gestiona cazuri complexe, iar cazul lui Călin era un caz complex. Pentru asta, aveam nevoie de o relație cu Eurotransplant și cu un centru mare cu experiență din străinătate.(…) La noi, această relație cu centrul care ne-a salvat peste 40 de români în ultimii 10 ani a fost distrusă. Anul trecut, AKH a operat un singur pacient român, un pacient care a și murit mai târziu într-un spital în România”, a declarat ministrul pentru G4media.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te