În paralel cu pandemia de COVID-19: Bilanțul epidemiei de rujeolă în România a ajuns la 64 de morți

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.04.2020 - 08:40

Bilanțul epidemiei de rujeolă de pe teritoriul României a ajuns la 64 de morți și circa 20.000 de îmbolnăviri. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a reiterat necesitatea vaccinării de rutină.

SHARE

"În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecţioase şi să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deşi în această perioadă ne focusăm acţiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie să fim conştienţi că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populaţiei, în special a copiilor, neprotejaţi împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluţie o epidemie de rujeolă pe teritoriul României în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri şi 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă, deoarece avem obligaţia să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând", a declarat Tătaru, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii, informează Agerpres.

Pentru sezonul 2020 - 2021, ministerul intenţionează să achiziţioneze 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de imunizare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Ministerul Sănătăţii precizează că a achiziţionat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste între 6 luni şi 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă.

Potrivit sursei citate, în contextul în care în România rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani, o prioritate o reprezintă implementarea programelor în domeniu şi asigurarea respectării prevederilor incluse în legislaţie.

"În contextul pandemiei COVID-19, toate măsurile generale recomandate de specialişti împotriva COVID-19 (igiena mâinilor, eticheta respiratorie, distanţa socială) şi măsurile specifice de prevenire şi control ale infecţiei sunt implementate la nivelul cabinetelor medicale de medicină a familiei. Suplimentar, aceste măsuri vor fi consolidate prin măsuri de tip administrativ dispuse împreună cu Direcţiile de Sănătate Publică precum: triajul telefonic, programarea serviciului de vaccinare la cabinetul medicului, constituirea unor circuite medicale distincte, separarea serviciilor de imunizare de cele curative pentru a reduce riscul de transmiterea bolii, respectarea cu stricteţe a măsurilor de protecţie personală atât de către personalul medical, cât şi de părintele însoţitor şi copil, elaborarea planurilor de recuperare acolo unde vaccinarea a fost întreruptă temporar", se arată în comunicatul de presă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te