HARTA cazurilor de coronavirus. Ce știm la o lună de la declanșarea epidemiei în România

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.04.2020 - 12:47
Sursa foto: Inquam Photos - Alexandru Prepeliță

Sunt, în medie, 8,77 de cazuri confirmate de coronavirus la 100.000 de locuitori. Cea mai mare incidență cumulată este în județul Suceava, arată Institutul de Sănătate Publică, care analizează situația cazurilor de coronavirus, la o lună de la primul caz confirmat în România.

SHARE

Din totalul de 1.950 de cazuri confirmate în decurs de o lună (26 februarie – 29 martie), 420 de cazuri au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 21.5%. Țara cea mai frecventă de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

Aproape jumătate dintre cazurile confirmate (47,5 la sută) au fost înregistrate în urma contactului apropiat cu persoane infectate care s-au întors în România sau cu contacții acestora, numărul cazurilor de contact fiind în creștere în fiecare săptămână, atrage atenția analiza INSP.  

Sursa: INSP 

75 la sută dintre cazuri au fost confirmate la grupa de vârstă 40-79 de ani, iar vârsta medie a cazurilor în care s-a înregistrat decesul pacientului a fost de 66 de ani, toate cazurile având boli cronice asociate.

Primul caz confirmat de infecție cu coronavirus a fost în 26 februarie, în următoarele zile fiind confirmate câte unul-două cazuri zilnic, iar din 10 martie, numărul cazurilor începe să crească semnificativ, mai întâi la 30, apoi dublându-se la fiecare trei zile.

Am avut, astfel, în săptămâna 2-8 martie, 12 cazuri confirmate, în 9-15 martie, 143 de cazuri confirmate, 16-22 martie, 371 de cazuri confirmate și în săptămâna 23-39 martie am ajuns la 1.421 de cazuri confirmate.

Analiza INSP mai arată și că s-a înregistrat o scădere a ponderii cazurilor confirmate în grupele de vârstă 20-39 de ani și o creștere a ponderii în rândul persoanelor între 60 și 79 de ani.

Cazurile medicilor infectați, în creștere

Pentru prima lună de epidemie în România, 16,2 la sută dintre cazuri au fost în rândul personalului sanitar, infectarea fiind constantă în ultimele două săptămâni, arată analiza citată. De asemenea, în ultima săptămână din martie, focarele aparute in unitatile sanitare au generat un volum mai mare de contacti apropiati ce necesita a fi identificati si monitorizati, acest lucru reflectandu-se in ponderea foarte mare a cazurilor aflate inca in ancheta (39%), explică analiza citată.

De altfel, potrivit celor mai recente date ale Grupului de Comunicare Strategică, de marți seară, sunt 357 de cadre militare infectate cu coronavirus: 99 de medici, 127 de asistenți medicali, 35 de infirmiere, 11 îngrijitoare și 85 de oameni din rândul personalului auxiliar. Mai mult, în această dimineață, alte cinci cadre medicale de la „Matei Balș” din Capitală au fost confirmate cu coronavirus, crescând, în acest moment, la 362.

Analiza integrală a Institutului Național de Sănătate Publică o găsiți aici

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te